Kukkia koko kesäksi: keskikesällä kukkivia perennoja

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Keskikesällä kukkivia perennoja on varmaankin kaikista eniten, mutta toisaalta niin pitää ollakin! Pölyttäjät etenkin kaipaavat juuri keskikesällä runsaasti ruokaa ja niin tarvitsevat myös hyönteisiä hyödyntävät linnut.

Istutukseen kannattaa aina valita eri aikoina kukkivia perennoja, jolloin lopputulos on monimuotoinen ja kaunis koko kesän ajan. Voit hyvin istuttaa kasveja aivan vieri viereen, kunhan varmistat, että ne eivät kilpaile keskenään samoista kasvutekijöistä. Käytännössä ne siis kukkivat eri aikaan, niiden korkeus on erilainen tai juuret ulottuvat eri syvyyksiin.

Löydät istutuksen suunnitteluun ja kasvien valintaan lisää ohjeita Pihalla Auringon Tahtiin -blogista. Tästä artikkelista löydät esiteltynä helppohoitoisia ja kestäviä keskikesällä kukkivia perennoja.

Sarjassa on ilmestynyt jo esittely kevätkukkijoista ja jatkoa seuraa vielä loppukesän perennoista. Linkit muihin osiin löytyy artikkelin lopusta.

Keskikesällä kukkivia perennoja

Keskikesä on perennapenkin väri-iloittelun aikaa, ellet sitten ole tarkoituksella valinnut sinne vain yhtä tai kahta väriä. Kevätkukkijoiden viimeiset kukat, siemenkodat ja lakastuvat versot jäävät nyt vauhdilla kokoa kasvavien myöhäisempien perennojen alle. Niitä ei kannatakaan sieltä pois leikellä, vaan anna ravinteiden siirtyä lakastuvista versoista juureen ja maahan. Tämä takaa runsaan kukinnan myös ensi keväänä!

Mutta mennäänpä sitten asiaan: tässä esittelyssä 10 helppohoitoista ja kestävää keskikesän kukkijaa.

Ketoneilikka

Ketoneilikka on sekä kuivien ketojen luonnonkasvi että suosittu puutarhakasvi. Se viihtyy niin kivikkopenkissä, ketoniityllä kuin aurinkoisen kukkapenkin reunuskasvinakin. Ketoneilikka on kestävä ja ainut mitä se karttelee on liika märkyys. Kasvualustan pitää olla läpäisevä.

Ketoneilikan lehtimätäs talvehtii osin vihreänä ja tuuhettuu nopeasti alkukesän aikana. Kesäkuusta alkaen lehtimättään yläpuolelle nousee runsaasti pieniä kukkia, jotka voivat olla väriltään tummanpunaisia, vaaleanpunaisia tai valkoisia. Vaaleanpunainen on yleisin kukan väri luonnonlajilla.

Ketoneilikka on myös kestävä leikkokukkana, jos harrastat kimppujen sitomista.

Ajuruohot

Ajuruohot, eli timjamit, ovat kasvisuku, johon kuuluu pitkä lista erilaisia lajeja ja lajikkeita. Niitä löytyy luonnosta eri puolilla maailmaa ja näitä lajeja on sitten levitetty puutarhaviljelyyn. Kangasajuruoho ja nurmiajuruoho ovat ulkonäöltään hyvin samanlaisia. Sitruuna-ajuruoho tuoksuu ja maistuu sitruunaiselta. Tarha-ajuruoho taas on sen tutun timjamimausteen yrtti. Tosin kaikkia muitakin ajuruohoja voi kyllä käyttää mausteena.

Näiden peruslajien lisäksi on sitten vielä lajikkeita, joilla voi olla vaikkapa erikoisen väriset lehdet tai muuta persoonallista ominaisuutta.

Kaikki ajuruohot viihtyvät kuivalla, hiekkapitoisella kasvupaikalla auringossa. Oivia kivikkopenkin kasveja, mutta sopivat hyvin myös muurille ja paahteisen paikan ruukkuistutuksiin.

Ajuruohot ovat myös pörriäisten mieleen, joten niitä kannattaa maanpeitekasveina suosia senkin takia. Ajuruohot leviävät mätästäen ja kukinnot ovat valkoisia tai eri sävyisiä punaisia.

Verikurjenpolvi

Verikurjenpolvi on kestävä ja kaunis luonnonkasvi, jota on myös puutarhoissa kasvatettu jo pitkään. Sen kukat ovat punaiset ja kasvutapa mätästävä. Se viihtyy parhaiten kuivahkolla kasvupaikalla, läpäisevässä maassa.

Verikurjenpolvi on kaunis kukinnan jälkeenkin, kun siro lehdistö saa hienon punaisen ruskavärityksen.

Isotähtiputki

Tähtiputkia on monenlajisia puutarhakasveina, mutta erityisen suositeltava pölyttäjäkasviksi on luonnonlaji isotähtiputki. Se on sukua koiranputkelle, vaikka kukinta on huomattavasti kauniimpi ja sirompi kuin näillä yleisemmillä putkikasveilla.

Isotähtiputki sopii hienosti myös luonnontilaiselle alueelle, vaikkapa niitylle. Se viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa, kohtuullisen multavassa maassa. Se ei pidä liian märästä, mutta eipä myöskään liian kuivasta. Oikeanlaisella kasvupaikalla se on kuitenkin kestävä ja pitkäikäinen kasvi.

Isotähtiputkella on paikkansa myös kesäisessä kukkakimpussa, jossa se viihtyykin oikein hyvin. Kukintoja voi myös kuivata talven kimppuja koristamaan.

Alppiasteri

Alppiastereita on myös useita erilaisia lajikkeita. Eroja löytyy kukinnon väristä sekä korkeudesta. Yhteistä näille on päivänkakkaramainen kukka keltaisella keskuksella. Terälehdet ovat joko siniset, sinipunaiset tai punaiset.

Alppiasteri viihtyy parhaiten hyvässä puutarhamullassa, aurinkoisessa paikassa. Hellettä ja porotusta se kestää mainiosti. Se kasvaa vain 20-30 cm korkeaksi ja sopiikin parhaiten reunuskasviksi muureille ja kivikkoistutuksiin.

Keltamaksaruoho

Keltamaksaruoho on yksi parhaista maanpeitekasveista kuivalle, aurinkoiselle paikalle. Se leviää mätäsmäisesti ja tukahduttaa tehokkaasti rikkakasveja. Se ei kaipaa juurikaan hoitoa. Ja kukinta-aikaan koko mätäs peittyy kirkkaankeltaisiin kukkiin.

Keltamaksaruoho on myös aivan mahtava pölyttäjäkasvi, joka meillä suorastaan kuhisee kimalaisia kukinta-aikaan.

Kissankello

Kissankello on todella suloinen luonnonkasvi kuivahkolle ja hiekkapohjaiselle niitylle, luonnonkukkaketoon tai toki myös ihan hoidettuun perennapenkkiinkin. Se on erittäin kestävä ja kasvuolojen suhteen vaatimaton, kunhan aurinkoa vain riittää.

Kissankello kasvattaa tuuhean mättään, jossa ensimmäiset lehdet ovat herttamaiset. Tämä hämää usein penkinhoitajaa, joka kitkee tämän hienon luonnonperennan siementaimet rikkoina pois. Tosin niitä siementaimia kyllä riittääkin, eli kissankello leviää herkästi myös siemenillään.

Isopäivänkakkara

Isopäivänkakkara on kuin luonnonkasvi päivänkakkara, mutta jämäkämpi, korkeampi ja suurikukkaisempi. Se on kuitenkin yhtä kestävä ja leviää myös siemenillään. Jos isopäivänkakkaraa on pihalla joskus kasvanut, se on usein sekoittunut ahopäivänkakkaran kanssa. Vaatimattomissa niittyoloissa eroja ei maallikko usein huomaa näissä kahdessa lajissa.

Isopäivänkakkara viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, kohtuullisen multavassa maassa. Se kasvaa 60-80 cm korkeaksi ja kukinta alkaa heinäkuussa.

Grönlanninhanhikki

Ikivihreä maanpeitekasvi, joka leviää rönsyillen. Lehdet ovat tumman vihreät, kiiltävät ja jämäkät. Versot ovat puutuvia ja grönlanninhanhikki onkin vähän sellainen perenna-varpu-pensas yhdistelmä!

Grönlanninhanhikki on aurinkoisella, kuivahkolla paikalla todella kestävä ja vähään tyytyvä maanpeiteperenna. Se kukkii runsaasti valkoisin somin kukin kesäkuussa.

Kaukasianmaksaruoho

Kaukasianmaksaruoho on punakukkainen ja suikertaen leviävä maksaruoholajike. Se kukkii heinäkuusta alkaen punaisin kukin ja on myös pörriäisten mieleen!

Kaukasianmaksaruoho viihtyy aurinkoisella, hiekkapitoisella kasvupaikalla, kuten muutkin maksaruohot.

 

Siinäpä sitä on mistä valita keskikesällä kukkivia perennoja! Kaikki kestäviä ja kasvupaikan suhteen melko vaatimattomia kasveja.

Kun valitset perennapenkkiin eri aikoihin kukkivia perennoja, se ilahduttaa sinua pitkään. Keväällä kukkivia perennoja löydät täältä.

 

Jätä kommentti