Kukkia koko kesäksi: keväällä kukkivia perennoja

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Keväällä kukkivat perennat ovat erityisesti pölyttäjille todella tärkeitä, mutta kyllä ne ilahduttavat meitä tarhureitakin. Pitkän talven jälkeen keväällä nousevat kukat ovat jotenkin ihan erityisen suloisia ja ihania ?.

Istutukseen kannattaa aina valita eri aikoina kukkivia perennoja, jolloin lopputulos on monimuotoinen ja kaunis koko kesän ajan. Voit hyvin istuttaa kasveja aivan vieri viereen, kunhan varmistat, että ne eivät kilpaile keskenään samoista kasvutekijöistä. Käytännössä ne siis kukkivat eri aikaan, niiden korkeus on erilainen tai juuret ulottuvat eri syvyyksiin.

Löydät istutuksen suunnitteluun ja kasvien valintaan lisää ohjeita Pihalla Auringon Tahtiin -blogista. Tästä artikkelista löydät esiteltynä helppohoitoisia ja kestäviä keväällä kukkivia perennoja. Sarja tulee jatkumaan keskikesän ja loppukesän perennoilla, jahka keritään (näihin on linkit sitten postauksen lopussa).

Keväällä kukkivia perennoja

Yksi tärkeä kevään kukkaryhmä ovat sipulikukat. Ne nousevat maasta ihan ensimmäisinä, usein jopa lumen alta pungertaen. Monet niistä ovat myös pölyttäjille tuikitärkeitä, joten kevään sipulikukkia kannattaa istuttaa runsain mitoin eri puolille pihaa. Krookuksia, helmililjoja, idänsinililjaa ja narsisseja kannattaa ainakin syksyllä multaan kätkeä.

Mutta kyllä perennoistakin löytyy monia ihania kevätkukkijoita. Otetaanpa tähän esittely 10 helppohoitoisesta ja kestävästä lajista.

Vuokot

Perinteisistä vuokoista valkovuokko kasvaa koko maassa ja on vaatimaton kasvuolojen suhteen. Hämyvuokon kukat ovat sinertävät tai vaaleanpunaiset ja se on valkovuokon lajike. Sinivuokko kaipaa hieman multavampaa maata, joka ei kuitenkaan saisi olla liian märkä. Keltavuokko on vielä vähän herkempi, eikä sitä pohjoisempana juurikaan näe.

Nämä meillä luonnonvaraisenakin tavattavat vuokot viihtyvät parhaiten lehtomaisella alueella, puiden ja pensaiden alla. Keväällä kukkiessaan ne kaipaavat runsaasti valoa, mutta myöhemmin paikka voi olla hyvinkin varjoisa. Kukinta-aika osuu toukokuuhun, sinivuokolla menee joskus kesäkuulle asti.

Valko- ja keltavuokon lehdet lakastuvat kukinnan jälkeen kokonaan, sinivuokon herttamaiset, nahkeat lehdet säilyvät vihreinä.

Kevätesikko

Kevätesikko on myös Suomen luonnonkasveja, vaikka sitä käytetään runsaasti myös perennapenkeissä. Se viihtyy mainiosti lehtomaisilla alueilla, eli kesällä varjoa antavien pensaiden ja puiden alla. Kukinta-aika on touko-kesäkuussa.

Myös jalommat pihaesikot viihtyvät puutarhassa, mutta aloittavat kukintansa hieman myöhemmin ja jatkavat sitä usein koko kesän.

Kevätkaihonkukka

Tämä nimeä myöten suloinen, rönsyillen leviävä maanpeitekasvi kukkii toukokuun lopulta kesäkuulle. Se ei siedä märkyyttä talvella, mutta kaipaa kuitenkin multavaa ja kosteana pysyvää maata.

Rönsyansikka

Tätä perennaa moni erehtyy kukinnan ulkopuolella arvailemaan mansikaksi. Lehdet ovat samantyyliset, tosin vaaleamman vihreät ja hivenen nukkaiset. Myös kukka muistuttaa mansikan kukkaa, vaikka onkin väriltään keltainen.

Rönsyansikka leviää mätästäen ja rönsyillen. Se sopiikin erinomaisesti maanpeitekasviksi puiden ja pensaiden alle. Rönsyansikka viihtyy hyvin myös hieman happamammassa maassa, joten se soveltuu myös havujen ja vaikkapa alppiruusujen aluskasviksi.

Herttavuorenkilpi

Herttavuorenkilpi on niitä perinneperennoja, joista kaikilla taitaa olla joku mielipide. Toiset tykkää kovasti, toiset taas inhoaa ?.

Herttavuorenkilpi on kuitenkin todella helppohoitoinen ja kestävä perenna, joka viihtyy melkeinpä missä vain. Se kukkii touko-kesäkuussa punaisin kukinnoin, jotka nousevat ikivihreiden lehtien päälle. Se selviää täysin ilman hoitoakin ja estää tehokkaasti rikkakasvien kasvua, joten sitä voi suositella erityisesti hankaliin rinteisiin ja muihin paikkoihin, joissa hoitotoimet ovat hankalia.

Herttavuorenkilven luonnon fermentoimista lehdistä (ne mustuneet ja kuivuneet lehdet) saa tehtyä superfoodia siperian teetä. Linkki ohjeeseen löytyy tuotesivulta.

Kullero

Rannoilta ja muilta kosteilta paikoilta tuttu kullero viihtyy hyvin myös multavassa kukkapenkissä. Kauniit pallerokukat ilmaantuvat varhain, kesäkuun alkupuoliskolla.

Kultatyräkki

Kultatyräkki on siitä mukava kevätkukkija, että se on kaunis vielä syksylläkin. Sen lehdet nimittäin saavat usein todella hienon ruskavärityksen.

Kultatyräkki viihtyy parhaiten aurinkoisella, kuivahkolla ja hiekkapohjaisella kasvupaikalla. Keltaiset kukat avautuvat touko-kesäkuussa.

Patjarikko

Tämä vähän maksaruohoa muistuttava maanpeitekasvi kukkii upean punaisin kukin alkukesästä. Se on kaunis myös kukinnan ulkopuolella ikivihreän lehdistönsä ansiosta. Se leviää mattomaisesti, mutta melko hillittyä vauhtia. Sopii parhaiten aurinkoiselle kasvupaikalle, joka kuitenkin kohtuullisesti pidättää kosteutta. Liian kuivassa ja paahteisessa paikassa herkästi ruskistuu.

Pikkutalvio

Ikivihreä maanpeitekasvi, joka kasvattaa todella pitkiä versoja. Lehdet ovat upean kiiltävät ja tumman vihreät ja niitä voikin käyttää myös kuivakukka- ja kranssimateriaalina. Kukat ovat siniset tai sinipunaiset. Kukinta-aika on touko-kesäkuussa.

Pikkutalvio on kestävä ja vaatimaton kasvi, mutta kaipaa kohtuullisen multavaa ja mieluummin puolivarjoisaa tai jopa varjoisaa kasvupaikkaa.

Tulikellukka

Tulikellukka on hieman aliarvostettu perenna, vaikka se on todella kestävä ja helppohoitoinen. Sen lehdet ovat kauniit koko kesän, jos vain kasvupaikka on multava ja puolivarjoisa. Lehdet ovat hieman nukkaiset ja voivat hyvässä maassa kasvaa todella suuriksi.

Kukat ovat oranssit ja ne nousevat lehdistön ylle touko-kesäkuussa.

Siinäpä sitä on mistä valita keväällä kukkivia perennoja! Kaikki kestäviä ja kasvupaikan suhteen melko vaatimattomia kasveja. Valitse jokaiseen istutukseen pari-kolme erilaista keväällä kukkijaa. Lisää kevätkukkijoita myös maanpeitekasveiksi pensasistutuksiin, niin nekin monimuotoistuvat ja ilahduttavat myös pölyttäjiä.

Näiden perennojen lisäksi salli myös luonnonkasvien levitä puutarhassa ja nurmikoilla. Pölyttäjiä ilahduttavat esimerkiksi voikukat, leskenlehdet ja kevättaskuruohot.

Jätä kommentti