Strong kasvihuoneen pystytys

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Voiko olla taimitarhaa ilman kasvihuonetta? Kyllä voi!

Auringontähti sai ensimmäisen kasvihuoneen vasta 2014, lähes 10 vuoden yrittämisen jälkeen. Taimet kasvatamme avomaalla ja tuohon asti ruukutukset tehtiin myyntikatoksen yhteydessä.

Oli meillä kyllä sellainen pikkuhuone, vajaan 10 neliön vanha lasikatteinen kasvihuone. Siellä kasvatettiin kotitarpeisiin tomaattia, kurkkua, melonia ja yrttejä vaihtelevalla menestyksellä. Mutta ei siitä mitään iloa taimikasvatuksessa ollut.

Ensimmäinen “oikea” kasvihuone Auringontähdelle hankittiin siis vuonna 2014. Alumiinikaarinen ja muovikatteinen huone tuli kuitenkin tiensä päähän jo Vanha kasvihuoneloppiaisena 2019. Olimme kyllä varautuneet muovin uusimiseen jossain vaiheessa, mutta yllätykseksi se kesti, mutta alumiinikaaret eivät.

Kun kasvihuoneen hyötyihin oli jo tottunut, ei ilman voinut enää kuvitellakaan pärjäävänsä. Joten uusi huone piti löytää ja saada kasaan nopealla aikataululla.

Tiukan harkinnan jälkeen päädyimme venäläisvalmisteiseen Strong kasvihuoneeseen.  

Valmiskasvihuone, oli se sitten minkä merkkinen hyvänsä, tulee pihalle aina pieninä osina. Joskus helposti kasattavana, joskus monimutkaisempana palapelinä. Ja näin on tietysti myös Strong kasvihuoneiden laita.

Tarkat vaihe-vaiheelta rakennusohjeet tulevat toki kasvihuonetilauksen mukana, mutta käytännön kokemusta ei mikään ohje korvaa. Siksi haluan nyt jakaa kanssasi meidän Strong kasvihuoneen pystytyksen kuvin. Paljastan sinulle myös omat hölmöt virheemme, jotta et ainakaan samoihin ansoihin putoa!

 

Aina ei mene suunnitelmien mukaan!

 

Tästähän se prosessi loppiaisena 2019 käynnistyi…

Kasvihuoneen romahdus

Voin taata, että ei muuten naurattanut!

Monenmoista rakennusprojektia oli suunnitteilla seuraavaksi kesäksi, mutta nyt uusi huone kiilasi kaikkien muiden ohi. Kasvihuoneeseen oli tietysti pistetty lumisuojaan myös monenlaista kamaa, aina auton peräkärrystä lähtien, joten niidenkin kohtalo huoletti.

Entinen kasvihuone olisi kelvannut vielä mainiosti, mutta eihän se täydellinen ollut. Erityisesti keväinen taimikasvatus oli haasteellista, kun pelkkä yksinkertainen kasvihuonemuovi ei paljoa lämpöä pidättele. Niinpä uutta huonetta lähdettiin etsimään ensisijaisesti kennokatteisena, jonka lämmöeristävyys ja kestävyys on ihan toista luokkaa kuin muovin. Myös rungon kestävyys oli nyt todella tärkeä: vahinkoja sattuu, mutta niistä pitää osata ottaa opikseen!

Olemme ammattilaisina hieman väliinputoajia tässä kasvihuonejutussa.

Kasvihuone on meille ensisijaisesti työtila, jossa tehdään taimien ruukutuksia, pistokkaiden juurrutusta yms. taimiston kesätöitä. Meillä ei mitään massoja tuoteta, joten tilaa ei tarvita satoja neliöitä, mutta ihan mikään muutaman neliön harrastelijahuonekaan ei riitä. Eihän ylimääräisestä tilasta koskaan haittaa ole, mutta isot ammattihuoneet maksavat paljon ja toisaalta keväällä joutuisi lämmittämään sitten turhaan ylimääräisiä kuutioita pienessä taimikasvatustarpeessa.

Strong kasvihuoneet olivat loistava vastaus meidän tarpeisiimme:

  • koko on itse valittavissa aina 12 neliöstä ylöspäin, metrin pätkissä
  • runko on lumen ja tuulen kestävä
  • ei tarvitse erillisiä perustuksia
  • katevaihtoehtoina 4 tai 6 mm vahvat kennolevyt
  • lisävarusteina hyllyt ja automaattiset kattoluukut
  • edullinen hinta

Yhteydenotto huoneita Suomeen maahantuovaan Akiroon poiki sitten laajemmankin yhteistyökuvion. He tarjosivat mahdollisuutta ottaa huoneet myös meille jälleenmyyntiin toimitusmyyntinä.

Kuten ehkä olet kuullutkin, minulle on tosi tärkeää tuntea kaikki tuotteet, joita myyn. Sen lisäksi, että kaikkia myynnissä olevia kasveja kasvaa meillä maahan istutettuna erilaisissa kasvupaikoissa, myös muut myytävät tuotteet on päivittäisessä käytössä:

Joten oli tosi hieno juttu saada Strong-huoneet meille jälleenmyyntiin, kun sellainen pystytetään kerran meillekin. Kun tunnen tuotteen, hyvine ja huonoine puolineen, myyntikin on helppoa ja rehellistä touhua!

Mitä kasvihuoneen valinnassa pitäisi huomioida? Siitä löydät lisää tietoa tästä artikkelista.

Pieni palapeli saapuu pihaan

 

No, huhtikuun lopulla uusi kasvihuone sitten tuli pihaan…

Strong kasvihuone paketti

Ja usko tai älä, tässä on 14 metriä kennokatteista, 3 metriä leveää kasvihuonetta! Hieman kyllä hirvitti, että mikäköhän palapeli se on nyt tullut tilattua. Kuten kuvasta näkyy luntakin oli meillä tuossa vaiheessa vielä ihan kiitettävästi, joten ihan heti ei päästy uutta huonetta rakentamaan.

 

Ensin piti tyhjentää ja purkaa entinen pois tieltä…

Vanhan kasvihuoneen purkaminen

Onneksi ei isoja vahinkoja sisällä varastoiduille tavaroille ollut tullut. Muutama infrapunalämmitin oli rytinässä hajonnut. Muoviruukkuja ja ämpäreitäkin menetettiin, mutta mitään arvokkaampaa ei hajonnut (jos ei itse huonetta lasketa!).

Vanha huone purettiin, mutta sen lattiana ollut kangas jätettiin vielä paikalleen. Päättelimme, että kangasalusta olisi varmaan mukavampi paikka poimia niitä käsistä pudonneita ruuveja ja muttereita kuin multamaa tai nurmikko.

 

Ja olihan se lämpiminä kesäpäivinä Lunankin mukavampi siinä pötkötellä rakennustöitä seurailemassa.

Luna-koira johtaa rakennustyömaata

 

Strong kasvihuone rakennetaan harjalta perustuksiin

Keväällä riittää taimistolla töitä ihan ilman rakennusprojektejakin!

Kasvihuoneprojekti eteni siksi pienissä pätkissä, tunti silloin, toinen tällöin. Onneksi Strong kasvihuone on tosi helppo pystyttää vaihe vaiheelta pikkuhiljaa. Toisin kuin perinteisessä rakentamisessa, homma ei ala perustuksista, vaan harjalta!

Tässä ruuvaillaan kiinni harjan ensimmäisiä paloja.

Kokoaminen alkaa harjapaloista

Normaali perusmallin Strong-huone syntyy kyllä kerralla, mutta tämä meidän huoneemme on pitkä, 14 metriä. Siksi päätimme kasata sen neljässä osassa, jotka sitten lopuksi yhdistäisimme yhteen.

Näin meidän ei tarvinnut miettiä alussa kasvihuoneen lopullista sijaintia ja suoruutta ollenkaan, vaan saimme keskittyä rakentamaan aina yhden rungon osan kerrallaan täysin valmiiksi. Runko on kuitenkin sen verran kevyt, että tuollaista nelimetristä siirtelee ihan helposti neljään pekkaan paikasta toiseen.

Kun harjaosa oli ruuvattu, lähdettiin nostamaan seiniä ylöspäin, pala palalta.

Pala palalta se nousee

 

Strong-paketin mukana tulee monisivuinen, suomenkielinen ohjevihkonen. Youtubesta löytyy myös valmistajan video kasaamisen avuksi, tosin venäjänkielisenä.

Ohjeita kannattaa todella sitten seurata ihan tarkasti vaihe vaiheelta!

Runkopalat on tarkasti tehty, niissä on reiät kohdillaan ja homma etenee sujuvasti vaiheesta toiseen. Mutta osien ulkonäkö on pettävän samanlainen, joten tarkkana saa olla. Meilläkin meni päätyjen osat hieman sekaisin, jolloin jouduttiin sitten purkamaan ja tekemään uusiksi. Onneksi ruuveja on helppo irrotella ja kiinnitellä uudestaan.

Osat on merkitty leimoin, mutta merkinnät ovat venäläisiä kirjaimia. Niiden tulkinta oli välillä vähän haastavaa. Suosittelenkin, että ihan rakennusprojektin alussa kannattaa jo lajitella osat omiin pinoihinsa ja tarkistaa osaluettelosta, että niitä varmasti on oikea määrä! Tämä vie vähän aikaa, mutta säästää purkamistyöltä myöhemmin.

 

Rungon kestävyys perustuu vino- ja kulmatukiin.

Kestävä rakenne

Me teimme kiinnitykset aina yksi vaihe kerrallaan niin, että ensin pyöriteltiin ruuvit ja mutterit käsin “huulille”, sitten järjestelmällinen kiristys akkukoneella. Osat asettuvat oikeaan kohtaansa vasta kiristyksen myötä, joten sitä ei pidä laiminlyödä. Ruuveja on perusyksikössäkin jo satoja, joten akkukone on kyllä aika välttämätön työkalu, jos ei halua jännetuppitulehdusta ruuvarin pyörittelystä!

 

Uuden huoneen paikan mittailua…

Pohjan mittailua

Kun kaikki neljä pätkää runkoa oli valmiina, siirrettiin ne syrjään ja purettiin alta vanhan huoneen katekangas pois. Uusi huone oli entistä kapeampi ja pidempi, joten seuraavaksi alkoi mittailu. Miten sen tähän asettelisimme, että tilaa ajella ruohonleikkurilla jäisi joka puolelle, lumiakin mahtuu tarvittaessa putoamaan katolta ja käyttö olisi kätevää? Sitä piti yksi aurinkoinen päivä pähkäillä!

Mittailujen jälkeen poistettiin huoneen sisälle jäävä nurmikko ja tasoitettiin maa.

 

Ja sitten nostettiin neljä kasvihuoneen pätkää paikalleen…

Runko paikallaan

Tässä vaiheessa ne on jo alajuoksusta kiinni toisissaan, mutta harjalta vielä irti. Ristimittaamisella ja silmämääräisesti sitä hienosäädettiin kohdilleen, vaikka hieman haastavaahan se oli. Maa ei kuitenkaan ollut täysin tasainen ja pientä rinnettäkin tuossa kohti pihaa on.

Ylemmässä kuvassa näkyy jalkojen ankkurit, pienet vaakapalat jaloissa upotetaan maahan, jolloin kasvihuone ei ole tuulen viemää!

Jalat maassa

Ja niihin liittyykin yksi tärkeä juttu, jossa teimme useamman tunnin lisätyötä aiheuttaneen huolimattomuusvirheen…

Vinkki vitonen: jos jokin piirroskuva siellä ohjeessa näyttää siltä, että et ihan täysin ymmärrä mitä se esittää, älä jatka eteenpäin ennenkuin ymmärrät!

Muista pantojen alapalat!

Emme tajunneet, että kennot sitovien pantojen alakiinnityspalat pitää laittaa jalkoihin kiinni jo ennen niiden upottamista maahan! Tämän hokasimme sitten vasta, kun kennojen laitto oli alkamassa. Ja eihän se auttanut kuin ottaa lapio käteen ja alkaa kaivaa jalkoja yksitellen jälleen esille maasta.

Huonoksi tuuriksi emme olleet myöskään tajunneet, että sen pienen ankkuripalankin asennolla on väliä. Osassa ne oli ruuvattu väärin päin ja jouduttiin sitten siellä montusssa vielä avaamaan ja kääntämään, että pannan alakiinnityspala saatiin paikalleen.

Onnistuihan se korjaus, mutta useampi tunti siihen meni, kun 28 jalkaa kaivat esille, kiinnität osan ja peität uudelleen…

Päädyn oven ja luukun runko kasataan erikseen ja niihin kiinnitetään kennot. Kennot on suojattu kalvoin, joita ei sitten kannata irrotella etukäteen. Vain toinen puoli kennosta on UV-suojattu ja tämä puoli pitää tulla aina ulospäin. Suojakalvon irroittamisen jälkeen et enää erota, kumpi puoli se oli!

Valmiita tiivisteitä on paketissa kolmea erilaista, oven saranapuolelle tulee erilainen kuin muihin reunoihin. Oikean tiivisteen valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä ylimääräistä mittaa niistä ei juuri jää.

Kennot on valmiiksi määrämittaan leikattuja. Kiinnittäminen kannattaa aloittaa päistä. Kun päädyt on valmiina, seuraavaksi laitetaan harjakennot ja sitten sivut. Lopuksi kiinitetään metallipannat runkotolppien kohdalle (ja tämä ei sitten onnistu, jos olet unohtanut ne vastakappaleet jaloista…)

Kennot itsessään kiinnitetään muttereilla ja isolla prikalla rungossa oleviin valmiisiin reikiin. Meillä kenno on 6 mm ja sitä oli helppo käsitellä. Reikä syntyi piikillä pehmeään kennoon, mutta silti se oli jämäkkää ja asettui helposti paikalleen.

 

Kennojen kiinnitys varmistetaan metallipannoilla huoneen yli. Ne ruuvataan kiinni jalassa olevaan kappaleeseen.

Kennot kiinitetään pannoilla

Koska maa on hieman epätasainen, osa jaloista jäi korkeammalle kuin toiset. Kenno ei siis ulottunut maahan asti, vaan sinne jäi rako. Sen täyttämistä mietittiin tovi: laitettaisiinko tiiliä, jotain eristelevyä, maata, peltiä…

 

Kennot paikallaan, mutta alaosan tuuletus on vielä turhankin hyvä…

Melkein valmista

Vanhasta huoneesta oli jäänyt runsain mitoin osin repeytynyttä kasvihuonemuovia, joten päädyimme tukkimaan raon sillä. Sen sai jälkikäteenkin laitettua kennon ja rungon väliin, joten saumasta tuli tiivis.

Muovi ei kyllä ole tuossa mitenkään ihanteellinen materiaali. Tarkoituksemme on pitää nurmen kasvu huoneen seinustoilla kurissa siimaleikkurilla. Kasvihuonemuovi ei sitä kuitenkaan kestä. Todennäköisesti tulemme siis vielä vaihtamaan tuohon jonkin muun materiaalin, mutta tähän hätään kasvihuonemuovi toimi ihan hyvin.

Helppohoitoinen lattia

Avoimet Puutarhat -päivänä, 7.7., huone oli esittelykunnossa!

Sisustukset vielä puuttuivat, mutta tavoite oli kuin olikin saavutettu. Lattialle levitettiin samat katekankaat, jotka olivat entisessäkin huoneessa. Vielä ihan ehjät ja toimivat!

Seinustoilla on valmiita Strong-hyllyjä, jotka ovatkin ihan tosi kätevät! Ne on helppo asettaa paikoilleen ilman työkaluja ja vaihtaa paikasta toiseen. Niiden avulla saa tosi paljon lisää hyötytilaa kasvihuoneeseen, esim. yrteille, työkaluille, kesäkukille, lannoitepurkeille jne.

Strong kasvihuoneen sisustus

Meille kasvihuone on ennenkaikkea työtila, joten sen ehdoilla lähdettiin rakentamaan sisustustakin. Tärkeintä oli saada tilaa ruukuille ja hyvä ruukutuspaikka, muu tilankäyttö rakentuisi sitten sen ympärille.

Koska elettiin tässä vaiheessa jo heinäkuun alkua, halusin kuitenkin ensimmäisenä saada edes muutaman tomaatin, paprikan ja kurkun taimen ihan omaan kotitarvekäyttöön huoneeseen kasvamaan.

Kasvatusta astioissa

Tykkään itse kasvattaa kasvihuoneessa kaiken astioissa, mutta tokihan maapohja mahdollistaisi tässä suoraan maahan istutuspenkkien tekemisenkin. Puurallit tulevat täyttymään keväällä myyntiin kasvatettavista taimista ja kesällä myös juurrutettavista kylvö- ja jakotaimista sekä pistokkaista. Erillisissä astioissa vihannesten kasvatus onnistuu kuitenkin mainiosti siinä ohessa.

Jo heti kättelyssä huomasimme, että ovien kaksiosaisuus on mainio ominaisuus! Helteisinä aikoina, kun yölläkin on lämmin, voi yläluukun jättää Automaattinen tuuletusluukkuauki ilman pelkoa sisälle pujahtavista pupuista ja muista otuksista. Sama systeemi on molemmissa päissä huonetta ihan vakiona, joten läpiveto tehostaa tuuletusta.

Lisäksi keskelle huonetta rakennettiin lisävarusteena saatava kattoluukku. Joka varustettiin vielä kaasupatruunaan perustuvalla automaattiavaajalla.

Yksinään yksi luukku ei huonetta riittävästi jäähdytä, jos aurinko täydeltä terältä paistaa. Mutta erityisen hyvä se on sellaisina puolipilvisinä, hieman viileämpinä kesäpäivinä. Kattoluukku aukeaa ja sulkeutuu auringon paisteen mukaan, jolloin lämpötilaerot pysyvät maltillisempina.

Luukku on kuitenkin ihan hyvän kokoinen ja luulen, että peruskokoisen Strong-huoneen jäähdytys toimisi jo aika hyvin pelkästään kahden-kolmen kattoluukun avulla. Ainakin sellaisena normaalina suomalaisena kesäpäivänä…

Toiseen päähän tuli sitten ruukutuspaikka. Ruukut on häkeissä, jotka sopivat oikeastaan yllättävän hienosti keskikäytävän molemmin puolin. Vaikka huone on kaarimallia, ei näinkään korkeiden häkkien taakse jäänyt paljoakaan hukkatilaa.

Ruukutuspöytä rakentuu

Ruukutuspöytä rakennettiin parista matalasta hyllykärrystä, pikkulavoista, vanerista ja lavakauluksista. Korkeus on juuri passeli minun käyttööni, saa tehdä töitä selkä suorassa kurottelematta ja kyyristelemättä. (Klikkaa pikkukuvaa niin näet rakenteen paremmin.)

Lopulta saatoin sanoa

onni oli tässäkin onnettomuudessa!

sillä uusi huone oli paljon parempi kuin entinen!

 

Ruukutuspaikka valmiina

Ruukutuspaikka on jo testattu tositoimissa ja on aivan loistava!

Perennojen jakotaimet käsittelen aluksi toisessa laarissa, johon putoavat rikkojen juuret sun muu tarpeeton roska. Toisessa laarissa multa pysyy puhtaana ja siinä on helppo ja nopea pistää jakotaimet ruukkuun.

Kasvihuone on myös ilmastoltaan osoittautunut erinomaiseksi paikaksi pikkutaimien vauvalana! Kennokate tasaa lämpötiloja, jolloin auringossakaan ei ole liian kuuma, eikä yöllä jäähdy liikaa. Kosteusolot ovat selkeästi paremmat kuin muovi- tai lasihuoneessa. (Muovihuone on helposti liiankin kostea, lasihuone taas kuiva.)

Hyllyt ja mahdollisuus ripustella asioita on osoittautunut aivan mainioksi jutuksi. Vinotukiin ja muihin kestäviin rakenteisiin saa hyvin kiinni tomaatin tai kurkun tukinarut, mutta myös ripustimia työvälineille sun muulle aina kasvihuoneessa tarpeelliselle. Entisessä huoneessa ne lojuivat aina pitkin lattioita tai pöytiä, nyt löytyy oma paikka niin hanskoille, nimilapuille kuin istutuskuokallekin.

Myös kotitarveviljelykset ovat kasvaneet hienosti. Tosi myöhäisestä istutuksesta huolimatta olemme saaneet satoa niin kesäkurpitsoista, kasvihuonekurkuista, paprikoista, chileistä kuin tomaateistakin. Jopa tosi pitkää kasvuaikaa ja lämpöä vaativissa munakoisoissa on muutama hedelmä kypsymässä!

Basilikat on kasvaneet hyllyllä olevissa ruukuissaan muhkeiksi pehkoiksi ja pestoa onkin syöty harva se päivä.

Innolla odotan nyt tulevaa talvea ja erityisesti kevättä, että nähdään miten esikasvatettavien taimien kanssa sujuu. Jonkinlaista lämmitystä varmasti tarvitaan, mutta Strong kasvihuoneen rakenne mahdollistaa myös pientä lisäeristämistä esim. harsoilla.

Olihan tuon kokoamisessa askaretta, mutta kyllä se Strong kasvihuoneen pystytys onnistuu hyvin maallikoiltakin! Tärkeintä on kärsivällisesti edetä askel askeleelta ja lukea ohjeita tarkasti.

Strong kasvihuoneet ovat poistuneet jo myynnistä, mutta tilalle on saatu EU:ssa valmistettuja, samanlaiseen rakenteeseen perustuvia kasvihuoneita. Tutustu nykyiseen kasvihuonevalikoimaamme alta tarkemmin ja tilaa omasi vaikka heti!

Jätä kommentti