3 yleisintä virhettä pihan kasvivalinnoissa

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Olet varmasti kuullut sanonnan “valitse oikea kasvi oikeaan paikkaan”?

Yksinkertainen ohje… vai onko sittenkään? Mitä se oikeastaan tarkoittaa ihan käytännössä? Mitä pitää huomioida pihan kasvivalinnoissa, että osaisi hankkia sen oikean kasvin oikeaan paikkaan?

Oikea kasvi oikeaan paikkaan -sääntö pitää sisällään kaikkea tätä:

  • suunnittelua,
  • kasvupaikan analysointia,
  • taimityypin valintaa,
  • istutusalueen valmistelua ja 
  • olemassa olevien kasvien huomioon ottamista.

Monta juttua siis pitäisi huomioida, että oikea kasvi päätyisi oikeanlaiseen paikkaan. Mutta yksinkertaistetaan asiaa hieman, eli tässä ne pahimmat kolme mokaa, joihin moni erehtyy. Kun vältät nämä, olet jo pitkällä matkalla onnistumiseen!

1. Älä rajoita ideoitasi miettimällä niiden toteuttamisen vaatimaa työmäärää…

Pihan suunnittelu on ihan huippukivaa hommaa ja usein siihen on parhaiten aikaa talvisin. On ihanaa lumen ja tuiskun keskellä selailla puutarhakirjoja ja nettiä, etsiä inspiraatioita ja sitten hahmotella niitä pihan pohjapiirrokseen.

Ehkäpä mielessäsi on jokin tietty tyyli, jollaiseksi haluaisit pihasi rakentaa? Ehkä sinua miellyttää täsmällisyys ja symmetrisyys? Haaveilet kenties jopa barokkityylisestä muotopuutarhasta? 

Tai ehkä sinun juttusi onkin talonpoikaistyyli? Ihania vanhoja perennoja, kukkivia pensaita, marja- ja hedelmäkasveja, satoisia kasvimaita… ihanaa rehevyyttä ja kukkarunsautta piha täyteen!

Oma maku on tietysti tärkeää ottaa huomioon, mutta älä silti unohda suunnitellessa huomioida myös suunnitelmasi vaatimaa työtä siellä pihalla. Nyrkkisääntönä voit pitää:

Mitä enemmän pihasi eroaa ympäröivästä luonnosta, sitä työläämpi se on rakentaa ja hoitaa.

Jos pihasi on kuivassa kangasmaastossa, sen muokkaaminen reheväksi ruusutarhaksi ja perennapihaksi on valtava työ. Toisaalta, jos pihasi on multavaa, kosteaa ja ravinteikasta peltomaata, sen muokkaaminen hiekkakatteiseksi, minimalistiseksi japanilaispuutarhaksi ei ole mikään helppo homma.

Ota siis aina jo suunnitellessa huomioon pihasi olosuhteet ja se, kuinka paljon sinä olet valmis sen hoitoon käyttämään aikaa, voimia ja rahaa. Omiin resursseihin nähden aivan ylimitoitetut suunnitelmat tuottavat vain pettymyksiä, epäonnistumisen tunteita ja stressiä!

Ota huomioon työmäärä

2. Unohda kasvupaikan ominaisuudet, niitähän voi aina muuttaa…

Yllättävän moni ei tiedä edes sitä, millä kasvuvyöhykkeellä piha sijaitsee! Tämä on kuitenkin ihan ensiarvoisen tärkeä tieto, kun sinne pihaan valitaan kasveja. Suomi on pitkä maa ja kasvuolosuhteet ovat todella erilaiset jossain etelärannikolla verrattuna vaikkapa Pohjois-Karjalaan.

Kasvuvyöhykkeen lisäksi tärkeää on huomioida myös paikalliset olosuhteet siellä pihalla. Pienilmastoon vaikuttaa mm. lähellä olevat vesistöt, puusto, pihan maaperä, rakennukset jne. Olosuhteet sinun pihallasi voivat olla tyystin toiset kuin parin kilometrin päässä ystävälläsi!

Aika usein kasveja valitessa mietitään vain sitä, onko paikka aurinkoinen tai varjoinen. Tämä ei kuitenkaan riitä. Valo-olojen lisäksi tutki myös:

  • millaiset tuuli-olot pihallasi on
  • millä kasvuvyöhykkeellä pihasi sijaitsee
  • millainen on istutuspaikan pienilmasto; onko siinä suojaavia puita tai rakennuksia, varjostavia elementtejä tai ehkä vesistön vaikutusta
  • millainen maaperä pihallasi on

Olet ehkä kuullut, että kasvuolojahan voi aina muuttaa, jos ne eivät ole sopivat? Maata voit hyvin parantaa ja pienilmastoakin muokata niillä kasvivalinnoillasi, mutta on aina helpompaa ja varmempaa sopeuttaa ne kasvivalinnat olosuhteisiin kuin toisin päin…

Ota huomioon kasvuolosuhteet.

3. Pistä vain vanha puutarha kerralla uusiksi mahdollisimman nopeasti, mitä sitä jahkailemaan…

Kolmas hyvin yleinen virhe, jota moni on joutunut katumaan jälkikäteen, on hätäily vanhan puutarhan kunnostuksessa. Tähän virheeseen olen syyllistynyt myös itse. 

Vanhan puutarhan kunnostukseen pitäisi suhtautua samoin kuin vanhan talon kunnostukseen: elä ensin vähintään vuosi ja ala sitten vasta tehdä suunnitelmia. Vaikka piha alkuun näyttäisi millaiselta viidakolta ja hoitamattomia pusikoita täynnä olevalta kaaokselta, siellä piilossa voi olla vaikka millaisia aarteita. 

Muista nämä perussäännöt, jos olet vanhan pihan onnellinen uusi omistaja:

  • elä ensin vähintään vuosi ennen kuin ryhdyt mihinkään haravointia ja leikkaamista isompaan työhön
  • mitä vanhempi kasvi, sitä tarkemmin harkitse sen poistoa: 100 vuotiaan puun toimitusaika on 100 vuotta!
  • isot muutokset muuttavat pihan pienilmastoa yllättävän paljon, harkitse, harkitse ja vielä kerran harkitse!
  • jos piha on ollut pitkään hoitamatta, jo pelkkä siistiminen saattaa tuoda sinne “uusia kasveja”. Monet perennat heräävät uudestaan kukkimaan, kun saavat jälleen tilaa ja valoa.
  • noudata samaa sääntöä kuin vanhan talon kanssa: älä uusi korjattavissa olevaa, äläkä korjaa kunnossa olevaa
  • vältä viimeiseen asti ulkomaisten taimien tuomista vanhaan pihaan: saatat saada riesaksesi tuholaisia tai tauteja, joita vastaan vanhat arvokkaat kasvilajit eivät osaa puolustautua
  • hyväksy se, että vanhassa pihassa näkyy eri vuosikertoja ja elämisen jälkiä. Ne kuuluvat vanhaan puutarhaan kuten rypyt mummun naamaan  🙂 !

 

Tarkempia ohjeita ja apua pihan suunnitteluun, kasvien valintaan ja vanhan puutarhan kunnostukseen saat tältä Oikea kasvi oikeaan paikkaan -verkkokurssilta:

 

2 kommenttia artikkeliin ”3 yleisintä virhettä pihan kasvivalinnoissa”

  1. Hyvä vinkki olis että asu vuosi ennen kuin alat tekemään isoja muutoksia. Itse asuttiin kaksi vuotta ennen kuin oltiin valmiita tekemään isot muutokset. Haaveena oli iso kasvimaa ja puutarha, mitkä vaativat pensaiden poistoa sekä maa-aineksen siirtoa kaivinkoneen kauhalla ja traktorilla.

    Vastaa
  2. Kiitos hyödyllisestä kirjoituksesta. Juuri tässä äidin pihaa varten etsin tietoa, ja täältähän se löytyi. Juuri saatiin vanha lahonnut puu poistettua kantojyrsimen avulla, joten voidaan alkaa suunnittelemaan kasvi-istutuksia.

    Vastaa

Jätä kommentti