Yrttien kasvatus, osa 1: Yrtit sopivat hienosti sekä hyöty- että koristekäyttöön!

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Monivuotiset yrtit tuottavat syötävää satoa vuodesta toiseen, mutta sen lisäksi ne ovat myös mainioita kasveja perennapenkkiin. Useimmat yrttikasvit ovat myös hyvin kestäviä ja helppohoitoisia, kunhan ne kasvavat oikeanlaisella paikalla.

Miksi kasvattaisit itse, kun kaupastakin saa? No, saahan sieltä, mutta niiden

 • aromit on usein pelkkä haamu ulkona oikeassa mullassa kasvaneisiin yrtteihin verrattuna!
 • lajivalikoima on pieni, erityisesti monivuotisten yrttien suhteen.
 • itse viljellen saat siis parempaa, edullisempaa ja monipuolisempaa!

Yrttejä pidetään toisinaan vaikeina kasvatteina ja valikoimatkin tunnetaan melko huonosti. Siksi haluan esitellä sinulle nyt Auringontähden yrttivalikoimaa tässä Yrttien kasvatus -sarjassa.

Tässä ensimmäisessä osassa perehdytään hieman yrttien kasvatukseen ja hoitoon yleisemmällä tasolla ja seuraavissa käydään sitten läpi tuttuja ja hieman vieraampiakin yrttikasveja ja niiden kasvupaikkavaatimuksia läpi tarkemmin.

Tervetuloa mukaan makujen maailmaan!

Yrttien kasvatus ja käyttö e-kirjat

Mitä yrtit ovat?

Suurin osa yrteistä on ruohovartisia kasveja, joko moni- tai yksivuotisia. Joukkoon mahtuu myös varpuja ja pensaita, jopa puitakin! Rajaa yrttien ja muiden syötävää satoa tuottavien välille onkin hieman vaikea vetää. Esimerkiksi mustaherukasta voidaan käyttää marjat, mutta myös lehdet maustamiseen! Tai humalasta voidaan käyttää kävyt mausteena tai rohtona, mutta versoja voi myös syödä parsan tapaan kokonaisena.

Tässä yrttisarjassa käymme kuitenkin nyt läpi sellaisia kasveja, joita käytetään tyypillisesti vain maustamiseen. Suosittelen silti rohkeasti kokeilemaan myös muita myrkyttömiä kasveja maustekäyttöön. Esimerkiksi monien tuttujen marjakasvien lehtien aromit ovat hyvinkin voimakkaita ja huonona marjavuonna ne saattavat jopa korvata itse marjat!

Missä yrttejä voi kasvattaa?

Yrtithän ovat periaatteessa ihan samanlaisia kasveja kuin kesäkukat tai perennatkin. Niillä on omanlaisensa kasvupaikkavaatimukset ja niiden puitteissa niitä voi kasvattaa missä vaan. Pienikokoisina monet yrtit sopivat erityisen hyvin ruukkukasvatukseen, mutta yhtä hyvin myös kasvimaalle tai perennapenkkiin!

Paikkaa miettiessä kannattaa kuitenkin ottaa muutama seikka huomioon:

 • sijoita yrtit niin, että niitä on helppo käydä hakemassa vaikka ruoanlaiton lomassa
 • hiekkaisia/multaisia yrttejä on ikävä käyttää, joten estä mullan roiskuminen niiden päälle (esim. katteilla tai ruukkukasvatuksella)
 • monia yrttejä käytetään kypsentämättömänä, eikä huuhtelukaan aina ole suositeltavaa. Älä siis istuta yrttejä tien viereen tai muuten kovin pölyiseen paikkaan.

Jos kaipaat tarkempaa tietoa yrttien kasvattamisen perusteista, niitä löytyy tästä Pihalla Auringon Tahtiin blogin postauksesta.

Taimista vai siemenistä?

Yksivuotiset yrtit on usein helpointa kylvää suoraan kasvupaikalleen siemenistä. Tällaisia nopeasti ja helposti siemenistä kylvettäviä ovat esim. tilli, persilja, korianteri, stevia ja basilika.

Näitä voit myös kokeilla jatkokasvattaa kaupan ruukkuyrteistä, mutta niiden kasvuunlähtö on aina vähän epävarmaa. Ruukkuyrtit ovat kasvaneet kasvihuoneiden tasaisessa lämmössä ja usein vesiviljelyssä. Niiden sopeutuminen avomaalle ja normaaliin puutarhamaahan voi olla haastavaa.

Auringontähdellä me kasvatamme näitä yksivuotisisia yrttejäkin ihan normaalissa puutarhamullassa ja ulkoilmassa. Ne lähtevät hyvin kasvuun niin maassa kuin ruukkuihinkin istutettuna, sillä ne on jo puutarhalla karaistu ulko-olosuhteisiin.

Monivuotiset yrtit kannattaa aina istuttaa taimina.

Syysistutus sopii hyvin varmoille talvehtijoille, kuten esim. ajuruoho tai mäkimeirami. Kun istutat herkemmät keväällä, niin saat ainakin ensimmäisenä vuona myös satoa, jos kasvi ei sitten talvesta hengissä selviäkään.

Taimet voi kasvattaa itse siemenistä tai ostaa valmiita taimia. Monivuotisisissa yrteissä en suosittele käyttämään kaupan ruukkuyrttejä. Niissä käytettävät lajikkeet harvoin ovat kestäviä Suomen ilmastossa. Kasvihuonetuotantoon kun kaivataan ihan erilaisia ominaisuuksia kuin monivuotiseen avomaakasvatukseen!

Yrttien kasvatus & hoito

Yrteille ei voi antaa mitään yhtenäistä hoito-ohjetta, koska se riippuu täysin kasvista. Toiset viihtyvät varjossa, toiset paahteessa. Toiset tykkäävät kosteasta, multavasta ja runsasravinteisesta maasta, toiset taas hiekkaisesta ja köyhästä.

Tässä yrttisarjassa yrtit onkin jaoteltu ryhmiin nimenomaan kasvupaikkavaatimusten ja hoitotarpeen mukaan. Ensi viikolla tulee sarjan toinen osa, jossa esittelen sinulle multavan maan yrttikasveja.

 

Makua ja elinvoimaa yrteistä – kirjat yhteishintaan

18,00 

Tilaa Makua ja elinvoimaa yrteistä e-kirjat edulliseen yhteishintaan tästä.

 €
Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kuvaus

Tilaa Makua ja elinvoimaa yrteistä kirjasarjan molemmat osat edulliseen yhteishintaan tästä!

1. osa:

 • Yrttitarhan paikan valinta
 • Sopivien lajien valinta
 • Perustustyöt
 • Maanparannus ja muokkaus
 • Taimien hankinta ja istutus
 • 11 helppoa ja kestävää yrttikasvia

2. osa:

 • Miten valitset ruokaan sopivat yrtit
 • Etnisiä makuja yrteillä
 • Kansanperinne ja historia
 • Rohtokäyttö
 • 11 yrtin ominaisuudet ja käyttö
 • Ohjeita rohtokäyttöön
 • Herbalistin vinkit
 • Yli 20 helppoa reseptiä!

Tässä paketissa kirjat on yhdistetty yhdeksi tiedostoksi. Tallenna vaikka kännykkään ja mukanasi kulkee kätevästi sekä hoito-ohjeet että käyttövinkit!

Lisää tietoa kirjojen sisällöstä ja kirjoittajasta löydät täältä.

 

Tilauksen jälkeen saat välittömästi latauslinkin kirjaan. Saat latauslinkin myös sähköpostiisi.

Voit ladata kirjan tästä linkistä korkeintaan kolme (3) kertaa ja latauslinkki on voimasssa kuusi (6) kuukautta, joten muista tallentaa kirja itsellesi! Kirja on millä tahansa laitteella luettavisssa oleva PDF-tiedosto.

Tuote toimitetaan välittömästi tilauksen jälkeen, etämyynnin peruutusaikana, joten sillä ei ole palautusoikeutta. Tilaamalla tuotteen hyväksyt tämän ehdon. (Kuluttajansuojalaki 16$)

 

Ohje:

Saat latauslinkin e-kirjaan välittömästi tilauksen jälkeen (linkki löytyy heti “Tilaus vastaanotettu” sivulta ja verkkokaupan Oma tili-välilehdeltä myöhemmin). 

Pääset aloittamaan opiskelut samantien!

 

 

Tilaatko e-kirjan lahjaksi?

Valitse valikosta Tilaan e-kirjan “lahjaksi” vaihtoehto. Halutessasi voimme toimittaa latauslinkin e-kirjaan suoraan lahjan saajan sähköpostiin toivomanasi ajankohtana. Voit myös kertoa toiveesi mahdollisesta viestistä, jonka haluat lahjan saajalle välitettävän viestin mukana.

 

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Makua ja elinvoimaa yrteistä – kirjat yhteishintaan”

 

 

Jätä kommentti