Miten EM puhdistusaineet eroavat tavanomaisista?

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

 

EM puhdistusaineet sisältävät probiootteja, jotka ovat terveydelle hyödyllisiä bakteereja. Niitä ovat mm. kaikille tutut maitohappobakteerit. Mutta mitä ihmettä ne tekevät siivousaineissa?? Eikö siivouksen tarkoitus ole kuitenkin poistaa likaa ja bakteereja?

Bakteerit kuuluvat saumattomasti kaikkialle. Niin meidän kehoomme, iholle kuin ihan kaikille pinnoille kotonakin. Ja ihan samoin kuin kehossamme, myös pinnoilla on sekä hyviä että huonoja bakteereja. Emme voi elää ilman bakteereja, mutta hyviä bakteereja suosimalla, voimme pitää huonot paremmin kurissa.

Tohtorin EM-siivousaineiden sisältö

EM (effective microorganisms eli tehokkaat mikro-organismit) tarkoittaa joukkoa hyödyllisiä, eli niitä hyviä, mikro-organismeja. EM sisältää maitohappobakteereita, hiivaa sekä fotosynteettisiä bakteereja, jotka viihtyvät hyvin kimpassa ja auttavat toinen toistaan. Ne on tuotettu luonnollisessa prosessissa, eli ne eivät ole synteettisiä tai geenimanipulaation tuotoksia. EM mikrobit selviävät hengissä hyvin monenlaisissa ympäristöissä ja ovat luonnolle täysin vaarattomia. Näitä mikrobeja käytetään laajasti maan- ja vesistöjen mikrobikantojen parannuksessa ja puhdistuksessa, maataloudessa ja jopa lääketieteessä.

EM mikrobit muodostavat Tohtorin EM puhdistusaineiden pohjan, ja sen lisäksi mukana on mm. selluloosaa ja rasvaa hajottavia mikrobeja sekä apuaineina alkoholia ja tuoksuttajina mm. sitruunahappoa ja eteerisiä öljyjä.

 

Miten EM mikrobit toimivat puhdistamisessa?

EM mikrobit ovat siis hyviä maanparannusaineina, mutta entä siivouksessa. Miten ne siinä ovat meille hyödyksi?

Kuten edellä mainitsin, bakteereja on kaikkialla. Puhutaan ns. biofilmistä, eli eräänlaisesta kalvosta, joita löytyy ihan kaikilta pinnoilta ihostamme eteisen lattiaan ja keittiön tiskialtaaseen. Biofilmi on mikrobisolupopulaatio, joka sisältää monenlaisia mikro-organismeja.

Perinteisesti olemme siivouksessa koittaneet torjua tätä biofilmiä mikrobeineen, eli olemme käyttäneet voimakkaita, desinfioivia pesuaineita. Mutta ensinnäkin pinta ei pysy mikrobittomana hetkeä kauempaa ja toisaalta tämä biofilmi ei suinkaan sisällä vain pahoja mikrobeja. Emme pysty tuhoamaan sitä kokonaan, mutta voimme vaikuttaa siihen, millaisia mikrobeja tämä biofilmi sisältää. Kannattaa suosia niitä, jotka ovat meidän terveydellemme ja ympäristölle hyviä ja hyödyllisiä.

Kun käytämme EM mikrobeja siivouksessa säännöllisesti, ne vievät tilaa niiltä haitallisilta bakteereilta ja hyvät pääsevät lisääntymään. Ne hajoittavat samalla likaa ja rasvaa, josta seuraa tietysti sitä toivomaamme puhtautta.

EM pesuaineet ovat vaarattomia kaikille, joten pintoja ei pesun jälkeen tarvitse huuhtoa ollenkaan. Näin puhdistusaineen hyvät probiootit jäävät pinnan päälle sitä suojaavana biokalvona ja puhdistettu pinta pysyy pidempään puhtaana.

 

Voiko tavallista EM liuosta tai bokashista valutettua nestettä käyttää siivoukseen?

Periaatteessa EM liuos soveltuu siivoukseen myös, mutta varsinaisiin siivousaineisiin on lisätty erityisesti rasvaa ja selluloosaa hajottavia mikrobeja. Lisäksi siivoustehoa parantaa lisätty alkoholi ja kyllähän ne jättävät myös mukavamman tuoksun jälkeensä. EM liuos on myös väriltään tummaa (koska sen valmistuksessa on käytetty tummaa ruokosokerimelassia), joten se saattaa värjätä pintoja.

Bokashineste ei sovellu siivoukseen, sillä se sisältää aina myös haitallisia mikrobeja biojätteistä! Ainoastaan viemärin puhdistukseen sitä voi suositella, siellä se saattaa vähentää tukkeutumia.

 

 

Jätä kommentti