Bokashointi talvella

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Biojätteiden käsittely on Suomessa vieläkin aika hävettävän retuperällä. Joulukuussa uutisoitiin, että tällä hetkellä biojätteestä kierrätetään vain 42%, loput päätyvät sekajätteen joukkoon. Ja tämä ei ole kyllä hyvä juttu ollenkaan.

Laki on kohta asettamassa tiukempia vaatimuksia biojätteen kierrätykselle, mutta mikään ei estä tarttumasta toimeen jo nyt! Jos perinteinen lämpökompostointi pihalla tuntuu liian työläältä, muitakin vaihtoehtoja on. Ja yksi mukavimmista, edullisimmista ja ainakin omasta mielestäni myös helpoimmista on bokashi.

Bokashiohjeita löytyy jo kivasti netistä, mutta monille tuottaa edelleen päänvaivaa bokashointi talvella. Kesällä onnistuu multaukset ulkona, mutta mitä sille fermentoituneelle massalle voi tehdä talvella? Tähän saat vaihtoehtoja tästä artikkelista!

Ihan ensimmäisenä, jos bokashointi on kokonaisuudessaan sinulle vielä tuntematon harrastus, lue perusteet tästä. Tässä artikkelissa käsittelemme nyt vain vaihtoehtoja bokashin jatkokäsittelyyn talvella.

 

Miksi bokashoit?

Parhaat konstit bokashin käsittelyyn riippuvat suuresti omista tavoitteistasi. Siksi ihan ensimmäisenä on syytä miettiä:

? Onko sinulle tärkeintä, että biojätteiden käsittely on helppoa ja sujuvaa?

? Onko syntyvä multa sinulle vain kaupan päällinen, jolle sinulla ei suurempia käyttötarpeita edes ole?

? Vai onko juuri se lopputulos, eli aivan erinomainen bokashimulta ja astiasta valuva mainio lannoiteneste, sinulle se ykkösjuttu?

? Onko sinulla paljon huonekasveja tai harrastatko taimien esikasvatusta? Eli tarvitsetko multaa talvellakin…

? Vai käytätkö multaa vain kesällä maanparannukseen ja ruukkuistutuksiin?

 

Valitse seuraavista parhaiten omaa tilannettasi vastaava kommentti ja sen alta löydät tavoitteisiisi sopivia vaihtoehtoja talviseen bokashin jatkokäsittelyyn.

 

“Haluan huippulaadukasta bokashimultaa ja tarvitsen sitä jo keväällä huonekasveille ja taimikasvatukseen.”

??? Ykkösvaihtoehtosi on mullata bokashit sisätiloissa sitä mukaa kuin ne fermentoituvat valmiiksi (vähintään 2 viikkoa). Varaa vanhaa multaa jo syksyllä riittävästi. Muista, että multausastia ei saa olla tiivis, eikä sitä kannata sijoittaa lattialämmitettyyn tilaan. Normaali huoneenlämpö on paras vaihtoehto.

?? Toinen vaihtoehtosi on tehdä multaus sisätiloissa ja siirtää se sitten parin, kolmen viikon päästä ulos. Tällöin multaantuminen on jo hyvin käynnistynyt, vaikkakin keskeytyy pakkasessa. Kun mullan tarve lähestyy, nosta astia taas hyvissä ajoin (1-2 viikkoa etukäteen) huoneenlämpöön. Jos bokashi on ollut laadukasta, sinulla on nyt valmista multaa käytettävissäsi.

? Kolmas vaihtoehto on tehdä multaus kokonaan ulkona.

Jos käytettävissäsi on katostilaa tai kasvihuone, voit säilöä sinne multaa syksyllä. Mullan tulisi olla kuivaa, jotta se ei jäädy yhdeksi isoksi möykyksi. Tähän multaan voit sitten sekoittaa sisällä astiassaan valmistuneen bokashimassan. Multaantuminen ei ala, ennenkuin lämpötila on riittävän korkea. Kasvihuoneessa tämä tapahtuu kuitenkin paljon aikaisemmin kuin ulkona. Voit toki myös nostaa tämän astian keväällä huoneenlämpöön valmistumaan. Valmista multaa saat 3-4 viikon päästä.

“Haluan huippulaadukasta bokashimultaa, mutta tarvitsen sitä vasta kesällä”

??? Paras vaihtoehto on säilöä bokashimassa omassa astiassaan kevääseen saakka. Jos mahdollista, mielellään vielä huoneenlämmössä. Mitään ylärajaa bokashin säilyttämisajalle ei ole, se vain paranee vanhetessaan! Nesteet kannattaa kuitenkin hanallisesta ämpäristä laskea muutaman päivän välein niin pitkään kuin sitä tulee.

Voit hyvin myös siirtää vähintään 2 viikkoa fermentoituneen bokashin astiassaan viileämpään tilaan. Muista kuitenkin, että astian hana ei kestä jäätymistä! Kylmässä fermentoitumisprosessi pysähtyy, mutta tämä ei vaikuta lopputulokseen.

?? Voit siirtää astiassaan vähintään 2 viikkoa fermentoituneen bokashin toiseen, ilmatiiviiseen astiaan. Tämän astian tulisi kuitenkin tulla ihan täyteen, ettei astiaan jää ilmaa. Tiivistä massa myös tähän siirtoastiaan kuten teet bokashiastiassakin. Astian voit säilöä huoneenlämmössä tai kylmässä, jäätyminenkään ei haittaa.

? Voit siirtää fermentoituneen bokashin ilmatiiviiseen muovipussiin. Tässä vaihtoehdossa fermentoitumisajan astiassaan ennen siirtoa tulisi olla vähintään 3 viikkoa, mielellään niin pitkään, ettei nestettä hanasta enää tule. Pussit voit säilyttää kylmässä tai huoneenlämmössä.

“Minulle pääasia on helppous, mullan laatu ei ole niin tärkeää. Käytettävissäni on pihakompostori.”

??? Voit tyhjentää bokashiastian pihakompostoriin sen jälkeen, kun se on sisätiloissa valmistunut (vähintään 2 viikkoa). Sekoita bokashin sekaan vanhaa multaa ja peittele sekoitus vielä mullalla. Lopputuloksesta ei tule niin laadukasta kuin erillisessä astiassa multaaamalla, mutta hyvää multaa silti.

?? Voit tyhjentää sisällä valmistuneen bokashin pihakompostoriin, levittää sen mahdollisimman tasaisesti ja vain peittää vanhalla mullalla. Tällainen bokashi multaantuu hitaammin kuin sellainen, johon on sekoitettu multa mukaan.

? Voit tyhjentää bokashiastian pihakompostoriin ja peittää sen kompostikuivikkeella tmv. Tästä lopputuloksena tuleva multa ei joidenkin tulkinnan mukaan ole bokashimultaa ollenkaan, vaan tavallista kompostimultaa. Mutta multaa kuitenkin!

 

“Minulle pääasia on biojätteiden käsittelyn helppous, multaa en tarvitse ollenkaan.”

Voit tietysti käyttää bokashiastiaa ja rouheita myös pelkästään biojätteen keräilymenetelmänä.

Tässä menee hieman hyvät ainekset hukkaan, mutta on se silti paljon parempi kuin viedä biojätteet sekajätteeseen! Bokashointimenetelmä kuitenkin pidentää astian tyhjennysvälejä huomattavasti verrattuna tavalliseen biojäteastiaan. Moni käyttää tätä metodia talvisin ja vain kesällä bokashoi “oikein”. Eikä tässä mitään pahaa ole, kukin tarpeidensa ja tavoitteidensa mukaan!

? Kerää biojätteet ohjeiden mukaan bokashiastiaan ja käytä myös bokashirouhetta ohjeiden mukaan. Riippuen siitä, onko sinulla käyttöä suotonesteelle lannoitteena, astia voi olla hanallinen tai hanaton. Jos ämpäri on hanaton, pohjalle kannattaa laittaa jotain nestettä imevää, esim. biohiiltä, kananmunakennoa tms.

Kun astia on täynnä, tyhjennä se sinne, mihin biojätteet tyhjentäisit muutenkin. Jos tyhjennät massan omaan pihakompostoriin, peitä se kompostikuivikkeella. Jos kyseessä on biojätteiden yhteiskeräys (esim. taloyhtiö, naapurikimppa) tai olet mukana jäteyhtiön biojätekeräilyssä, huomioi heidän ohjeensa. Usein näissä vaaditaan, että biojätteet ovat suljetussa pussissa. Jos näin, siirrä bokashi pusseihin ja vie keräysastiaan.

Lopuksi vielä pari muistutusta:

  • jos säilöt bokashin sellaisenaan astioissa tai pusseissa, se tulee normaalein ohjein mullata sitten keväällä/kesällä, kun multaa on taas käytettävissä
  • muista myös aina suojata ulkotiloihin viemäsi bokashit jyrsijöiltä, bokashoiminen ei ainakaan vähennä biojätteiden houkuttelevuutta

 

Siinäpä oli vinkkejä bokashointiin talvella, eiköhän tuosta löydy jokaiselle sopiva! Tärkeintä ei ole tehdä tismalleen oikein, vaan niin, että ne sinun omat tavoitteesi täyttyvät.

 

 

Ja ne bokashiastiat, rouheet ja muut tykötarpeethan saat kätevästi Auringontähden verkkokaupasta.

Klikkaa ostoksille tästä ???

 

 

Jätä kommentti