Lisää pajua pistokkaista

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Haaveiletko elävästä pajumajasta? Tai ehkä punotusta pajuaidasta? Vai haluaisitko ryhtyä kasvattamaan punontapajua?

Pajun lisääminen oksapistokkaista on tosi helppoa ja hauskaa puuhaa. Paju on myös tosi monipuolinen pihakasvi. Siitä voit kasvattaa elävää aitaa, tehdä ihanan pajumajan tai vaikka roska-astian katoksen! Voit kasvattaa sitä myös punontatarkoituksiin erillisessä penkissä tai vapaasti kasvavana aidanteena. Tai käyttää hulevesialueella veden imijänä ja ravinteiden puhdistajana. 

Paju kestää mainiosti leikkaamista ja on varhain keväällä pölyttäjille erittäin tärkeä ravintokasvi. Siitä voi myös kasvattaa hauskan pikkupuun ruukkuun. 

Näillä ohjeilla onnistut pistokaslisäyksessä varmasti!

 

PAJUA PISTOKKAISTA

Paras ajankohta pistokkaiden pistämiseen on varhainen kevät, heti kun maa on vain talven jäljiltä sulanut. Olen itse pistänyt pajupistokkaita joskus myös myöhään syksyllä (loka-marraskuussa), jos maa on ollut vielä sula. Ne eivät enää syksyllä juurru, mutta ovat silloin maassa jo valmiina kevättä varten.

Jos laitat pistokkaat syksyllä, muista tarkistaa ne keväällä! Routa saattaa nostella niitä talven aikana ylös.

Pistokkaat kerätään joko myöhään syksyllä tai varhain keväällä. Tärkeää on, että oksat eivät missään vaiheessa pääse kuivumaan. Talvella ulkona paju ei kuivu, joten säilytys ilmavasti jossain ulkona säilyttää tuoreuden hyvin. Jos haluat vielä varmistella asiaa, voit peitellä oksat lumeen.

Meillä pajut usein leikataan jo syksyllä, mutta pätkitään pistokkaiksi vasta keväällä. Tämä siksi, että meillä on täällä aina paljon lunta ja keväällä leikkuuhommiin pääsy ajoissa on hankalaa. Kun oksat säilytetään ulkona pitkinä, ne säilyttävät hyvin tuoreutensa kevääseen asti.

 

Työvälineet ja esivalmistelut

Tarvitset työhön:

 • pajun oksia (n. 20 cm pitkiä, haarattomia ja 0,5-2 cm paksuja)
 • terävän puukon tai terävät oksasakset

Esivalmistelut:

 • Muokkaa maa kuohkeaksi ja multavaksi vähintään 25 cm syvyydeltä.
 • Poista rikkakasvit ja muut kilpailijakasvit huolellisesti.
 • Kastele maa perusteellisesti, kunnolla märäksi.

Paju viihtyy parhaiten puolivarjossa tai auringossa, muhevassa multamaassa. Se kestää hyvin kevätmärkyyttä, mutta syksyinen märkyys saattaa hidastaa sen tuleentumista. Tämä taas voi heikentää talvenkestävyyttä.

Jos paikka on aurinkoinen ja maa herkästi poutivaa (hiekkapitoista), voit peittää pistokasalueen mustalla katemuovilla. Se auttaa kosteutta pysymään maassa juurtumisen aikana ja voit helposti repiä sen sitten pois, kun pistokkaat ovat lähteneet kasvuun. Ensimmäiset 3 vuotta ovat pajulla kriittiset, sen jälkeen se kyllä kilpailee rikkakasvienkin kanssa sujuvasti.

 

Vaihe 1: pistokkaiden leikkaaminen

Pistokkaat kannattaa leikata vasta, kun olet valmis ne pistämään multaan. Kosteus säilyy pitkässä oksassa paremmin, eikä sinun tarvitse erikseen leikata uusia imupintoja jokaiseen pistokkaaseen.

Jos olet tilannut pistokkaat valmiiksi leikattuina, tämä vaihe jää luonnollisesti välistä. Suosittelen kuitenkin leikkaamaan oksiin uudet imupinnat ennen niiden pistämistä. Näin oksa pystyy varmasti imemään vettä, eikä kuivu ennen juurtumistaan.

 1. Etsi oksasta silmut. Ne näyttävät hieman erilaisilta eri lajeilla, mutta erottuvat pajuilla kuitenkin aina selvästi myös lepotilaisesta oksasta.
 2. Leikkaa oksasta n. 20 cm pituinen pätkä. Varmista, että pistokkaaseen tulee vähintään 3 silmua. Leikkauskohta on n. 1 cm:n päässä ylimmästä silmusta
 3. Muista pistää pistokkaat maahan oikein päin! Silmu on kolmiomainen ja sen kärki osoittaa aina ylöspäin.

 

Vaihe 2: pistokkaiden pistäminen

Pajupistokkaiden pistäminen on helppo homma! Työnnä leikkaamasi pistokas vain multaan niin, että vähintään 2 silmunkohtaa jää maan alle. Jos silmuja on enemmän, työnnä pistokkaasta n. 2/3 maahan.

Jos pistokkaat ovat joutuneet odottelemaan pitkään, ne kannattaa juottaa etukäteen. Tämä onnistuu helposti laittamalla ne nippuna vesiämpäriin tai vaikka ojaan. (Tämä kannattaa tehdä aina, jos tilaat valmiita pistokkaita.)

Jos olet tehnyt muovilla katetun penkin pistokkaille, tee ensin muoviin reikä esim. isolla naulalla ja työnnä pistokas sen jälkeen reikään. Jos teet reiän muoviin pistokkaalla, saattaa muovinpala jäädä kiinni pistokkaan alle ja estää sen veden saantia.

Pistokasta ei saa vetää enää ylöspäin sen jälkeen, kun se on maahan pistetty. Jos teet näin, oksan alle jää tyhjä kohta, eikä oksan kärki ole enää kosketuksessa maahan. Tällöin se ei myöskään voi imeä maasta kosteutta ja herkästi kuivuu. Jos työnsit oksan vahingossa liian syvälle, ota se kokonaan pois maasta ja tee sille uusi reikä uuteen paikkaan.

Jos tarkoituksesi on kasvattaa pistokkaista elävä pajuaita, ota sen malli huomioon jo tässä vaiheessa. Eli pistä pajupistokkaat oikealle etäisyydelle ja oikeisiin kulmiin toisiinsa nähden.

Vaihe 3: jälkihoito

Kun pistokkaat on maassa, kastele koko alue kunnolla. Vesi vielä tiivistää maata pistokkaiden ympärille ja ne juurtuvat varmemmin.

Ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana tärkeintä on riittävä kosteus. Pajut juurtuvat kyllä todella helposti, kunhan eivät pääse missään vaiheessa kuivumaan.

Ensimmäinen näkyvä merkki onnistumisesta ovat turpoavat silmut ja aukeavat lehdet. Tämä kuitenkin tapahtuu kosteassa maassa ilman juurtumistakin. Ensimmäiset kaksi vuotta pistokas käyttääkin sitten juurten kasvattamiseen ja versokasvu on usein pientä ja hentoa.

Jos olet tekemässä punottua aitaa tai majaa, voit lähteä punomaan sitä versojen kasvun myötä saman tien. Jos taas kasvatat pajuja punontatarpeiksi, anna versojen kasvaa ja kasvien vahvistua 2-3 vuotta ennen kuin leikkaat versot ensimmäisen kerran alas.

paju pistokkaat
Pajupistokaspenkki varhain keväällä. Vielä on vähän luntakin maassa…

Pajupistokkaat voit myös pistää isoon ruukkuun kasvamaan.

Pistä esim. 3-6 pistokasta ympyrän muotoon ristikkäin ja puno niistä letitetty runko, jonka päähän annat versojen kasvaa tupsuksi. Tällainen soma pikkupuu talvehtii hyvin ruukussaankin, kun käännät ruukun kyljelleen syksyllä tai siirrät sen sateen suojaan ennen pakkasi.

 

Tilaa pajupistokkaat tästä:

 

 

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Lisää pajua pistokkaista”

 1. Tuossa ei mainita, tai en ainakaan löytänyt sellaista tietoa että paljonko noita pistokkaita on aina 1 ? Tarkoittaako se 1kpl/10€? Siis 1 pistokas/10€?

  Vastaa
  • Meillä pajupistokkaat ovat noin 20 cm pitkiä. Pituus riippuu hieman lajista, mitä harvemmassa silmut oksassa ovat, sitä pidempiä tulee pistokkaiden olla. Yhteen pistokkaaseen pitäisi mahtua vähintään 3 elinvoimaista silmua.

   Vastaa

Jätä kommentti