5 yleisintä virhettä kasvihuoneen hankinnassa

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kasvihuoneen hankintaa voi suositella jokaiselle, jolla vain löytyy sille tilaa pihalla. Kasvihuoneessa voit viljellä lämpöä kaipaavia vihanneksia ja yrttejä, mutta sen lisäksi se voi olla sateensuojaisena työtilana ja jopa ympärivuotisena oleskelupaikkana.

Kasvihuone voi olla halpa tai kallis investointi, riippuen ihan täysin omista toiveista ja tarpeistasi. Kun haluat hankkia kasvihuoneen pitkäaikaisempaan ja monipuolisempaan käyttöön palstalle tai pihalle, ota huomioon nämä seikat.

Tarkista nämä asiat valitessasi kasvihuonetta

 

1. Kasvihuone on liian pieni

En ole ikinä kuullut, että kukaan kasvihuoneen hankkinut olisi harmitellut sen olevan omiin tarpeisiin ihan liian iso. Päinvastoin kyllä monet kerrat!

Kun mietit kasvihuoneen kokoa, ota huomioon, että siellä työskennellessäsi viet tilasta vähintään neliön itse. Sinun pitää mahtua pyörimään, kyykistymään, kurottamaan sujuvasti huoneessa siellä touhutessasi. Eikä olisi yhtään huono juttu, jos pystyisit työntämään kottikärrytkin huoneeseen sisälle asti.

Mieti myös, haluatko:

  • tuolin ja ehkä pöydän huilipaikaksi
  • työpöydän tai -hyllyn
  • säilyttää huoneessa ruukkuja, ämpäreitä, kastelukannuja tai muuta sen käytössä tarvittavaa

Kasvien vaatima tila riippuu tietysti kasvista ja viljelytavasta, mutta esim. yhdelle tomaatin taimelle on hyvä varata 0,5 m2, kasvihuonekurkulle puolestaan kokonainen neliö.

Kasvihuoneen koko vaikuttaa myös hoitotarpeen määrään, mutta päinvastoin kuin usein ajatellaan. Mitä suurempi huone, sitä helpompi se on hoitaa! Lämpötilan vaihtelut ovat isossa huoneessa hitaampia esim. yön ja päivän välillä. Lisäksi riittävä kasvutila ja tuuletus vähentävät ongelmia kasvitautien ja -tuholaisten osalta. Ja jos suunnittelet huoneeseen automaattista kastelua, sekin onnistuu paljon helpommin isommassa huoneessa kuin pienessä.

Kannattaa laskea kasvihuonetta valitessa aina myös sen neliöhinta, niissä on todella suuria vaihteluita. Ja jos mahdollista, hanki paketti, joka on myöhemmin jatkettavissa.

 


2. Kasvihuone ei kestä Suomen ilmastoa

Romahtanut kasvihuone
Ei mikään kiva näky…

 

Suomessa olosuhteet on rakennuksille vaativat. Viime aikoina Suomen markkinoille on tullut valitettavan paljon edullisia kasvihuoneita, jotka eivät Suomen ilmasto-oloja kestä.

Lumi on tietysti se haasteellisin. Metrin patja tiivistä nuoskalunta voi painaa jopa 300 kg/m2! Tällaisen painon alla on kovilla niin kasvihuoneen pintamateriaali kuin runkokin.

Alumiinia käytetään kasvihuoneiden runkomateriaalina yleisesti, koska se on kevyttä ja helppo työstää. Se on kuitenkin myös pehmeää ja saattaa helposti painon alla taipua. Kova katemateriaali (lasi tai kennolevyt) ei kestä pientäkään rungon taipumista. Joko se hajoaa tai kasvihuoneen tiiviys kärsii.

Lunta voi tietysti aina poistaa katolta ja useimmissa huoneissa se onkin pakollinen talvihoitotoimi. Jos tämä on hankalaa, valitse sellainen malli, joka kestää vähintään saman painon kuin omakotitalojen katoilta vaaditaan, eli 180 kg/m2.

Myös katemateriaali voi olla se huoneen heikko lenkki. Helposti klick-klack tyyliin kiinnitettävät levyt usein myös lähtevät tuulisella säällä yhtä helposti klick-klack irti! Kannattaa siis myös kiinnittää huomiota katemateriaalin kiinnitykseen.


3. Kasvihuone eristää huonosti lämpöä

Useimmiten kasvihuoneen toivotaan jatkavan kasvukautta keväästä ja syksystä. Suomessa kevään ja syksyn säät ovat ailahtelevat ja kesälläkin yö-päivälämpötiloissa voi olla todella suuria eroja.

Kasvihuonekasvit ovat usein tropiikin kasveja, jotka eivät pidä suurista lämpötilavaihteluista. Huoneen lämpötilan pitäisi pysyä mahdollisimman tasaisena. Se ei saisi nousta liikaa auringon paisteessa, mutta ei toisaalta myöskään pudota liikaa auringon laskiessa. Lämmöneristävyyttä tarvitaan siis molempiin suuntiin.

Lämmöneristävyyteen vaikuttaa katemateriaali ja huoneen tiiviys. Kennolevyt ovat lämmöneristävyydeltään aina sekä muovia että lasia paremmat. Ja mitä paksumpi kennolevy, sitä parempi eristys.

Kennolevyjen laadussa on suuria eroja ja valitettavasti halvimmat saattavat kellastua ja niiden valonläpäisykyky heikkenee nopeasti. Hyvälaatuisille kennolevyille on useimmiten myös takuuaika värinkestoon ja valonläpäisevyyteen.


4. Tuuletus ei ole riittävä

Toisin kuin usein ajatellaan, kasvihuoneen tuuletus ei liity pelkästään lämmönsäätelyyn. Toki se on yksi tuuletuksen tehtävistä, mutta ei ainut. Lämmön lisäksi tuuletuksella säädellään myös ilmanvaihtoa ja kosteutta.

Kasvihuonekasvit viihtyvät useimmiten kosteassa, totta. Mutta niin viihtyvät myös sienitaudit, kuten härmä ja home. Myös monet kasvihuonetuholaiset nauttivat kosteasta ja paikallaan pysyvästä kasvihuoneilmasta. Eli liika on liikaa tässäkin.

Parhaiten tuuletus on säädeltävissä, jos molemmissa päissä on ovet ja lisäksi katolla on 1-2 tuuletusluukkua. Kattoluukut kannattaa varustaa automaattiavaajilla, tämä helpottaa hoitoa huomattavasti. Ovissa olisi hyvä olla myös erilliset tuuletusluukut, jotka voit jättää auki myös yöksi. (Aukinaisesta ovesta huoneeseen pääsee yöaikaan myös vaikkapa puput tai naapurin kissat…)

 


5. Kasvihuone on väärässä paikassa

Oletko kuullut ohjeen, että kasvihuone pitää sijoittaa aina itä-länsisuuntaan? Unohda tämä juttu nyt vähäksi aikaa!

Ilmansuunnilla on toki huoneen lämmönsäätelyssä väliä, erityisesti, jos huone on iso. Mutta harrastekäytössä ilmansuuntia tärkeämpää on:

  • huone on lähellä sadon käyttöpaikkaa, eli sadon haku aterialle sujuu helposti ja nopeasti
  • vesipiste tai vesisäiliö on lähellä, sillä kasvihuoneessa kastellaan paljon
  • sähköpiste on lähellä, sillä jossain vaiheessa haluat kuitenkin varmistaa kasvien selviämisen siitä pakkasyöstä

Kun nämä asiat on sijoituspaikassa kohdillaan, voit sitten miettiä niitä ilmansuuntiakin. Ihanteellinen harrastehuoneen paikka on sellainen, jossa siihen paistaa aamu- ja ilta-aurinko, mutta keskipäivällä on pientä varjostusta. Lehtipuu on mainio varjostaja, sillä sen varjostus on usein pienimmillään keväällä ja vahvimmillaan keskikesällä. Älä kuitenkaan rakenna kasvihuonetta liian lähelle puuta, jonka oksat saattavat myrskyssä katkeilla ja pudota huoneen päälle.

Muista sijoituspaikkaa miettiessäsi kuitenkin myös se, että vaikka puun varjostuksesta voi olla hyötyä, kaikista tärkeintä on kuitenkin riittävä auringonvalo! Varjostusta voi sitten tarpeen tullen tehdä myös vaikka verhoilla.

 

 

Meillä puutarhan työ- ja taimikasvatustilana toiminut 40 m2 kasvihuone romahti loppiaisena 2019. Hieman yllättäen periksi ei antanut jo neljä talvea nähnyt kasvihuonemuovi, vaan koko alumiinikaarinen runko. Romahdus ei johtunut pelkästään lumen painosta, vaan tuhoon tarvittiin myös oven auki repinyt voimakas tuuli.

Työtila on meille välttämätön, joten uutta huonetta lähdettiin samantien etsimään. Huoneen lämmöeristävyys oli ollut ongelmallinen, joten nyt lähdettiin tutkimaan kennohuoneita. Ja löysimmekin aivan erinomaisen ja tarpeisiimme hienosti muokkautuvan huonemallin!

Lue tästä, miten meidän Strong huoneen pystytys eteni: Kasvihuoneen pystytys

 

Omega, Quadra ja EU Nuoli mallien rungot ja katteet on valmistettu EU:ssa. Nämä ovat kaikki kestäviä, teräsrunkoisia ja kennokatteisia kasvihuoneita, joita voin lämpimästi suositella jokaiselle, joka etsii kasvihuonetta tositarkoituksella!

 

Tilaa oma kasvihuoneesi tästä:

 

 

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”5 yleisintä virhettä kasvihuoneen hankinnassa”

  1. Kiitos näistä vinkeistä kasvihuoneen hankintaan liittyen. Meillä on jo vanha kasvihuone, minkä runko on alumiinia. Ennen lasituksena oli lasi mutta tämä ei selvästi talvea ja muuta säätä kestänyt joten mieheni ehdotti, että hankkisimme muovilevyt mittatilauksena. Saisimme samalla myös huomioitua tuon tuuletuksen kun ajatuksena on rakentaa myös tuuletusluukku kasvihuoneelle samalla kertaa.

    Vastaa
  2. Kasvihuoneen hankinnassa kannattaa kyllä myös katsoa, että se on sopivan kokoinen myös siinä suhteessa, että sen saa koottua järkevässä ajassa. Tai ainakin hankittua tarpeeksi talkooporukkaa rakentamaan sitä yhdessä.

    Vastaa
    • Aikaa kannattaa kyllä varata ja mielellään vähintään 2 henkilöä. Mutta kunnollinen, kestävä ja riittävän iso kasvihuone onkin sitten vuosien, jopa vuosikymmenten ilo ?.

      Vastaa

Jätä kommentti