Kasvihuone talvikuntoon

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Kasvihuone on kallis hankinta, joten sen toivotaan luonnollisesti kestävän vuosia. Tähän vaikuttaa rakenteiden ja materiaalien lisäksi paljon myös kasvihuoneen huolto. Ja huoltotoimista melkeinpä se tärkein on laittaa kasvihuone talvikuntoon kasvatuskauden päätteeksi.

Mutta mitä siihen kasvihuoneen syyshuoltoon sitten kuuluu? Pitääkö kasvatusmullat vaihtaa? Tarvitaanko desinfiointiaineita puhdistukseen? Pitääkö kasvihuone peittää pressulla vai onko parempi jättää vain kaikki luukut auki ja huone tuulettumaan?

Tästä saat selkeän listan, jonka avulla hommat tulee hoidettua oikein, ajallaan ja kasvihuoneesi on pitkäikäinen ilo. Ja ensi keväänä on mukava aloittaa uusi kasvukausi huolletussa kasvihuoneessa!

Kasvihuone talvikuntoon

ONKO KASVIHUONEESI VAIN KESÄHUONE?

Ennen kuin ryhdyt laittamaan kasvihuonetta talvikuntoon, sinun pitää tietysti päättää, mikä on kasvihuoneen käyttötarkoitus talvella. Haluatko sisustaa sen valoin ja istuimin talviseksi retkipaikaksi? Koristella huoneen puutarhan somistukseksi? Käyttää sitä varastona vaikkapa pihakalusteille ja työkaluille? Säilöä sinne talvetettavia kasveja?

Useimmilla kasvihuone taitaa olla talven ajan varastona erilaisille pihajutuille, sitä katettua varastotilaa kun harvoin on liikaa! Ja siihenhän se käykin mainiosti. Keväällä kun uusi kasvukausi alkaa ja kasvihuone tarvitaan viljelyyn, tarvitaan myös siellä varastoituja tavaroita jälleen pihalla.

Kasvihuoneen talvikäyttö
Kasvihuone talvikuntoon – kasvihuone on mainio paikka säilyttää myös juurakoita tai talvikylvöjä. Kunhan muistat pitää ne kosteana! Meillä juurakoiden ja kylvöastioiden päälle levitetään lunta heti, kun sitä vain on saatavilla.

 

Mutta pakko myöntää, että itse olen kyllä monet kerrat haaveillut kasvihuoneen talvikäytöstä. Suomen talvisessa pimeydessä ja lumien keskellä erityisesti lasinen kasvihuone valoineen on aivan ihana! Voi vain kuvitella, miten siellä voisi istuskella pakkasella vällyillä peitetyillä penkeillä ja hörppiä kuumaa kaakaota kynttilöiden keskellä. Vielä on jäänyt tämä kuitenkin meilläkin haaveeksi. Varastoitavista tavaroista tai kevään ruukutuksiin nostetuista juurakoista ja talvikylvöistä täyttyy meidän kasvihuone aina syksyllä.

 


KASVIHUONE TALVIKUNTOON

 

1. Tyhjennä kasvihuoneesta kaikki kasvijätteet

Siisteys on tietysti jo sinällään mukava juttu ja keväällä hommat on kivempi aloittaa kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä. Mutta muitakin perusteita siivoamiselle on.

Kasvijätteet houkuttelevat kasvihuoneeseen jyrsijöitä talven aikana. Normaali kotikasvihuone on harvoin niin tiivis, etteikö sinne myyrät, hiiret ja jopa oravat ja rotat pääsisi. Houkutus voi olla ylivoimaisen suuri, jos huoneesta leijuu kuivahtaneiden tai jopa mätänevien vihannesten tai lehtien tuoksua.

Kasvijätteet ovat myös mieluisia paikkoja talvehtiville tuholaisille.

2. Kitke rikkakasvit ja/tai tyhjennä kasvatusastiat

Jos kasvihuoneessasi on pysyvät kasvatusaltaat tai maapohja, multaa ei tarvitse normaalisti joka vuosi vaihtaa. Vaihtamista voi suositella vain silloin, jos kasvihuoneessa on ollut jotain maalevintäistä tautia (maalevinteisiä ovat mm. tuholaisista vihannesyökkönen sekä jotkut virukset ja sienet).

Älä siis vaihda, mutta paranna! Erityisesti vihannesten kasvatus vie paljon voimaa maasta, joten kesän käytössä ollut multa alkaa olla jo ravinteiltaan melko köyhää. Voit hyvin jo syksyllä muokata mullan kuohkeaksi, lisätä siihen kompostia tai lannoitteita ja kalkita sen tarvittaessa.

Erinomainen keino isojen ruukkujen ja paljujen mullan parantamiseen on bokashi. Sekoitat vain bokashit ruukkumultaan, suojaat jyrsijöiltä ja sinulla on valmista huippumultaa kevään istutuksiin!

Jos jostain syystä päädyt vaihtamaan mullat kokonaan, pistä ihmeessä myös se vanha multa kompostiin muhimaan tuoreeksi. Se ei ole missään nimessä jätettä, vaan rikasta kasvualustaa, jota voit hyödyntää muualla.

3. Tyhjennä vesiastiat, kastelukannut ja kaikki muukin, missä on vettä

Tämä on niitä juttuja, jotka itseltäni usein unohtuu. Ja sitten on kastelukannu tai ämpäri halki!

4. Puhdista räystäkourut roskista

Jos kasvihuoneesi on sitä mallia, joka on varustettu räystäskouruilla, muista tyhjentää ne syksyllä. Tukossa oleva räystäskouru kerää vettä ja se taas saattaa jäätyessään rikkoa kasvihuoneen katteita tai jopa rakenteita.

5. Tarkista katteiden kiinnitykset ja sulje ovet sekä luukut huolellisesti

 

Useimmissa kasvihuoneissa on käytetty useita eri materiaaleja. Runko on ehkä metallia, kiinnikkeitä on muovisia ja metallisia, kate voi olla muovia, lasia tai kennolevyä jne. Kesän lämpötilavaihteluissa nämä kaikki materiaalit elävät hieman eri tahtiin ja siksi kiinnitykset usein löystyvät kesän aikana. Ja kun ne ovat löysällä, tuuli ravistelee ja löysyttää niitä lisää. Ja sittenpä ykskaks kovemmalla tuulella onkin lasilevyt pirstaleina tai kennot naapurin puussa.

Myös ovien ja luukkujen kiinnipysyminen on tärkeää varmistaa, ettei tuuli pääse niitä riepottelemaan. Meillä hajosi ammattilaiskasvihuone ovien huonon sulkemisen takia. Tuuli pääsi isoista pariovista huoneeseen sisälle ja heilutteli lumitaakan alla olleet alumiinikaaret lopulta täysin solmuun.

Ja ne suomalaisia olosuhteita kestävät kasvihuoneethan löydät täältä.

6. Ota automaattiavaajan mäntä irti ja sisätiloihin

Jos sinulla on käytössäsi kattoluukussa tai ovissa kaasutoimisia automaattiavaajia, poista niiden kaasupatruunat talveksi. Kaasupatruuna voi hajota pakkasessa ja lakata toimimasta kokonaan. Toisaalta kasvihuoneen luukut voivat myös hajota, jos automaattiavaaja yrittää huoneen lämmitessä kevätauringossa avata lumen alla olevaa tai kiinni jäätynyttä luukkua.

7. Pese tyhjennetty kasvihuone ulkoa ja sisältä

Kun huone on tyhjennetty se kannattaa pestä. Jos et jaksa enempää, suihkuttelu ihan vaan puhtaalla vedelläkin on parempi kuin ei mitään. Muista suihkutella puhtaaksi mullasta ja kasvijätteistä erityisesti seinien ja katon saumoista ja pikkukoloista. Ne ovat tuholaisille mieluisia talvehtimispaikkoja.

Jos haluat tehdä perusteellisemman pesun, vanha tuttu Sinipiika on erinomainen väline katteiden pesuun niin ulkona kuin sisältäkin. Mieto pesuaine, esimerkiksi mäntysuopa toimii hyvin. Jos huoneessa on maapohja tai kasvualtaat paikallaan, ei mitään vahvempia aineita kannata käyttääkään, jos et halua niitä ensi vuoden sadossa syödä!

Jos kasvihuoneessa on ollut Suomen oloissa talvehtivia tuholaisia, voit vielä syksyllä koittaa niiden “käristämistä”. Kun pidät luukut ja ovet tiukasti kiinni aurinkoisena syyspäivänä, lämpötila nousee melko helposti saunalukemiin ja öttiäiset heittävät henkensä.

8. Levitä katolle pressu, jos kasvihuone ei kestä lumen painoa

Jos kasvihuoneesi on harjakattomallia, sen katolle kannattaa levittää pressu talveksi. Pressun päältä lumi ja räntä valuu liukkaammin pois. Ja jos joudut pudottelemaan lunta katolta, pressu suojelee katetta ja tekee hommasta muutenkin paljon helpompaa.

Näillä ohjeilla kasvihuone jää turvallisesti talvilevolle ja seuraaava kausi alkaa mukavasti siistissä huoneessa! 


Oletko ihan tuore kasvihuoneen omistaja, tai onko se vasta haaveissa? Tule mukaan tiiville Kasvihuoneviljelyn ABC kurssille! Käymme siellä läpi kattavasti niin kasvihuoneen valintaan kuin siellä viljelyynkin liittyvät asiat. Klikkaa alta ja lue lisää:

Jätä kommentti