Lampaanvilla käytännön testissä

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Lampaanvillaa on ruvettu myymään erilaisina puutarhatuotteina muutama vuosi sitten. Niiden kehutaan olevan suorastaan ihmetuotteita, ne kuulemma lannoittavat, lämmittävät, torjuvat etanoita ja kotiloita, suojaavat hallalta, toimivat talvisuojana ja altakastelussa.

Koska lampaiden keritsemisessä syntyy aina ns. jämävillaa, joka ei lankatarpeisiin sovellu, idea sen hyödyntämisestä puutarhassa on mainio. Siksi meillekin otettiin lampaanvillatuotteita myyntiin keväällä 2023. Koska hukkamateriaalin hyötykäyttö on omasta mielestäni se isoin juttu tässä, meille valikoitui markkinoilla olevista vaihtoehdoista Woolherd tuoteperheen Biovilla® tuotteet. Ne ovat 100% suomalaisia tuotteita ja olen laadultaan huippua. Tuotanto on ekologisesti vastuullista, mikä näkyy koko toimintaketjussa, myös tuotteiden pakkauksissa

Mutta onko lampaanvilla sitten niin ihmeellisen hieno kuin väitetään? Oikeat tutkimukset asiasta ovat vasta alkutekijöissään. Käyttökokemuksista tihkuu alustavia tietoja ja ne ovat osin myös ristiriitaisia. Näyttää ainakin siltä, että nilviäisten torjunnassa villasta ei ole suurta apua. Nilviäiset kyllä kulkevat niin kuivan kuin märänkin villan yli sujuvasti, jos sen toisella puolella on jotain niitä tarpeeksi kiinnostavaa.

Itseäni lampaanvilla kiinnostaa erityisesti kastelua, lannoitusta ja kitkentää vähentävänä tuotteena. Nämä ominaisuudet pistinkin testiin meillä täällä puutarhalla tänä kesänä ja tässäpä sinulle tulokset!

Lammas

Lampaanvilla käytännön testissä

Lavakaulukset ovat nykyään puutarhoissa suosittuja ja itsekin käytän niitä paljon. Niillä saa helposti reunustetun istutuspaikan niin kukille kuin hyötykasveille. Kaikkein helpointa on vain laittaa kaulus suoraan nurmikolle haluttuun paikkaan, lisätä multa ja istuttaa kasvit. Ongelmana vain usein on, että nurmiheinät kasvavat nopeasti alta läpi istutukseen ja toisaalta matala multatila herkästi kuivuu ja tarvitsee runsaasti kastelua.

Voisiko Biovilla® Altakasteluvilla olla tässä avuksi? Valitsin testiasetelmaksi hyvin yksinkertaisen mallin. Laitoimme vierekkäisten taimirivien päihin pienet lavakaulukset, suoraan leikatun nurmikon päälle. Molemmissa on täsmälleen samat kasvuolot ja hoitokin on ollut kesän ajan yhtenäinen.

 

Sanomalehtien tarkoitus on estää nurmea kasvamasta välittömästi läpi istutuksesta. Näissä voisi käyttää myös maatumatonta pohjamateriaalia, mutta itse haluan välttää muovin käyttöä puutarhassa aina, kun se suinkin on mahdollista. Tavallinen sanomalehtipaperi maatuu yhdessä kesässä, paksumpi ruskea pahvi parissa.

 


Woolherd tuoteperhe - lampaanvilla puutarhassa


Lampaanvilla käytännön testissä

Homma pistettiin alulle kesäkuun alussa. Halusin mukaan kasvilajeja, joiden veden ja lannoitteen tarpeet ovat hieman erilaiset. Halusin saada esiin eroja, jotta oikeasti nähtäisiin, miten lampaanvilla tässä vaikuttaa kasvien kasvuun. Valikoin mahdollisimman tasaväkiset taimet Korven Korren luomutaimista. Testikasveiksi päätyivät:

  • Auringonkukka (lajike ‘Teddy Bear’)
  • Sitruunaruoho
  • Lehtikaali
  • Kääpiösamettikukka
  • Samettirakuuna

Heti istutuksen jälkeen näytti tältä:

Altakasteluvillan testaus alkaa

 

Molemmat istutukset saivat saman verran kastelua kesän aikana. Mitään lannoitteita ei lisätty, eikä muutakaan kastelua kummempaa hoitoa tehty. Jokusen kääpiösamettikukan kukan kyllä varastin molemmista salaattia koristamaan, mutta otin niitä aina tarkasti yhtä monta molemmista 😁.

 

Muutaman viikon päästä erot olivat melko pieniä, mutta jotain jo saattoi huomata:

Altakasteluvilla johdossa

 

Tässä vaiheessa ero huomattiin myös kastellessa. Villapohjalla olevassa sama vesimäärä imeytyi hissukseen, kun ilman villaa se tuntui hulahtavan kerralla läpi.

Kasvueroja selittäneekin tässä vaiheessa eniten juuri kosteus, koska villalevy tuskin muutamassa viikossa vielä paljoa ravinteita luovuttaa.

Mielenkiintoinen havainto oli myös se, että kääpiösamettikukka tuntui viihtyvän paremmin villattomassa kauluksessa. Siinä oli tässä vaiheessa jo avonaisia kukkia ja selvästi enemmän nuppuja kuin villallisessa kauluksessa. Tämä johtunee siitä, että kukinta on kasveilla usein reaktio huonoihin kasvuoloihin. Kun on pulaa vedestä ja ravinteista tai muista resursseista, kukkivat kasvit alkavat innokkaasti kukkia varmistaakseen geeniensä säilymisen jälkikasvussa.

 

Elokuun alussa erot olivat jo näin selviä:

Altakasteluvilla selvässä johdossa

 

Erot kasvuissa alkavat tässä vaiheessa kertoa enemmän myös ravinteista, ei pelkästään kosteudesta. Kääpiösamettikukka ja samettirakuuna tuntuivat edelleen kukkivan paremmin ilman villaa olevassa kauluksessa. Mutta lehtien kokoero sekä lehtikaalilla että auringonkukalla paljastaa, että toisessa on ilmeisesti enemmän typpeä tarjolla (molemmissa on siis täsmälleen sama multa).

Ilman villaa olevaan lehtikaaliin on myös ilmaantunut reikiä lehtiin, eli ilmeisesti se kiinnostaa heikkokuntoisempana myös tuholaisia. Rehevämmässä ei tuholaisia tai niiden jälkiä näy.

 

Elokuun lopussa ei ole enää epäilystä, että Altakasteluvilla todellakin vaikuttaa jotenkin!

Altakasteluvilla voitti kisan

Ilman lampaanvillaa olevassa laarissa runsaampaa lannoitusta kaipaava lehtikaali alkaa olla jo lakastunut, eikä uusia lehtiä enää juuri kasva. Toisessa taas kasvu on edelleen hyvin rehevää. Ero auringonkukissa on hieman mysteeri, sillä normaaleja kukkia aluksi tehnyt kasvi teki lopulta myös noita Teddy Bear -kukkiakin. Liekö vain sattumaa, vai voisiko villalla olla jotain osuutta asiaan? Se jää mysteeriksi!

Lampaanvilla puutarhassa – testin tulokset

Aion jättää nämä istutukset purkamatta talveksi ja tutkin tilanteen mullan alla vasta keväällä. Joten en tässä vaiheessa vielä tiedä, millaiseksi Altakasteluvilla ja sanomalehti mullan alla ovat muuttuneet. Mutta kasvien kasvun perusteella voin kyllä lämpimästi suositella Altakasteluvillaa tällaiseen istutukseen! Tämä oli todella helppo rakentaa ja onnistuu pienelläkin pihalla vaivatta. Hieman enemmän multaa ja lisälannoitusta, niin tuossa voisi mainiosti kasvaa vaikka kurpitsa tai pari kurkun taimeakin!

Kuten tuotteen nimikin sanoo, tämä tuote on erityisen hyvä nimenomaan kastelun apuna. Veden tarve oli selvästi vähäisempi villan kanssa kuin ilman sitä. Nämä molemmat kasteltiin noin kerran viikkoon, aina samaan aikaan. Kasvien kasvun perusteella näyttää siltä, että mahdollisesti villasta alkoi loppukesästä irrota myös ravinteita, erityisesti typpeä.

Tämä tuote ei sisällä mitään muuta kuin luomulampaan villaa, joten se on ympäristölle täysin turvallinen. Luomun ansiosta sitä voi turvallisin mielin käyttää myös syötävien kasvien kasvatuksessa. Oman pussisi Altakasteluvillaa voit tilata helposti tästä.

Haluatko tietää enemmän lampaanvillan käytöstä ja ekologisista vaikutuksista puutarhassa? Tässä postauksessa olen pohtinut sitä puolta enemmän.

Yksi kommentti artikkeliin ”Lampaanvilla käytännön testissä”

  1. Kuulinkin, kun kävin viimeksi kasvitukussa, että he käyttävät lampaanvillaa joissakin kasveissa. Jäinkin ihmettelemään tätä asiaa, joten hienoa, että olet tehnyt lampaanvillalla näin mielenkiintoisen testikasvatuksen. Hyviä tuloksia näytti altakasteluvillalla tulevan, täytyy kyllä kokeilla itsekin ensi kesänä.

    Vastaa

Jätä kommentti