Puutarhan lannoittamisen ABC

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

Puutarhan lannoittaminen on kysymys, joka monia mietityttää. Mitä aineita kannattaisi käyttää, jos haluaa lannoittaa luonnonmukaisesti? Tarvitseeko puutarhaa ylipäätään aina lannoittaa? Voiko väärällä lannoittamisella aiheuttaa haittaa?

Lannoittamisella on kyllä oikeasti merkitystä kasvien hyvinvoinnille, ei se mikään “kauppiaiden myyntikikka” ole 😎. Se ei ole myöskään mitään rakettitiedettä, jonka osaaminen edellyttäisi koulutusta. Mutta muutama juttu on silti tärkeää lannoitteita valitessa ja käyttäessä ottaa huomioon. Vaikka kyse ei ole mistään myrkyistä, voi väärällä lannoittamisellakin saada pahaa aikaiseksi.

Tämän artikkelin luettuasi osaat lannoittaa puutarhaasi turvallisesti ja helposti!

Miksi puutarhakasveja lannoitetaan?

Ennenkuin mennään käytännön lannoitusaineisiin ja -puuhiin, mietitäänpä hetki, mitä se lannoittaminen oikeastaan on ja miksi sitä tehdään? Ja miksi puutarhakasvimme usein kaipaavat lannoittamista, vaikka luonnossa kasvit pärjäävät ilman?

Kasvaakseen ja pysyäkseen hengissä, jokainen kasvi tarvitsee:

🌞 valoa

🚿 vettä

💩 ravinteita

 

👉 Valo on kasville ruokaa, eli siitä se saa energiaa kasvuunsa.

Mutta ilman ravinteita ja vettä tämä fotosynteesi ei onnistu, eli ne ovat yhtä tärkeitä kuin valokin. Se, miten paljon ja missä suhteessa kasvi ravinteita tarvitsee tietysti vaihtelee paljon. Tarve on erilainen myös eri kasvuvaiheissa. 

  • Pieni taimi kaipaa ravinteita eri suhteessa kuin täydessä kasvussa oleva.
  • Kukkiva eri suhteessa kuin hedelmiä kypsyttävä.
  • Syksyllä tuleentuva eri suhteessa kuin keväällä silmujaan aukova.

 

👉 Kasvit ottavat ravinteita pääosin juuristonsa kautta. 

Jotta tämä onnistuu, ravinteiden pitää olla liuenneena maanesteessä oikeanlaisessa muodossa. Kasvin juuristo osaa kyllä hakeutua kohti ravinnepitoista maanestettä, tai liian väkevästä poispäin. Mutta tämä tapahtuu aika hitaasti ja vie tietysti myös energiaa.

Käytännössä kasvit useimmiten vain odottavat, että sopivat ravinteet virtaavat niiden ulottuville. Jotkut kasvit myös tekevät muiden eliöiden kanssa yhteistyötä, esimerkiksi typpeä sitovien bakteerien kanssa. Nämä bakteerit pystyvät muokkaamaan ilmakehän typen kasveille sopivaan muotoon ja saavat sitten vastapalveluksena kasvilta sokereita ravinnokseen.

 

👉 Kasvien ravinteidenotto perustuu osmoosiin.

Osmoosi tarkoittaa sitä, että väkevyydeltään erilaiset nesteet pyrkivät sekoittumaan ja tasoittumaan. Ja vielä niin päin, että laimeampi menee väkevämpään.

Jos maaneste on väkevämpää kuin kasvin soluissa oleva, kasvi ei pysty sitä hyödyntämään. Juuri tämän takia varoitellaan lannoittamasta janoisia kasveja. Jos annat kuivuudesta kärsivälle kasville voimakasta lannoiteliuosta, se ei pysty sitä juomaan, vaan nääntyy janoon. Tilanne on sama kuin jos tarjoaisit janoiselle suolavettä.

 

👉 Toisin kuin usein ajatellaan, kasvi pystyy valikoimaan ravinteita tarpeidensa mukaan. 

Kasvi pystyy ottamaan maanesteestä juuri sitä ravinnetta, jota se tarvitsee juuri sillä hetkellä, jos sitä vain siellä on. Kasvit eivät myöskään ota ravinteita, joita eivät tarvitse. Syyslannoite ei siis ohjaa kasvia tuleentumaan, jos se ei siihen ole valmis. Poikkeuksen tästä muodostaa typpi, joka saattaa sekoittaa kasvin talveen valmistautumisen.

Mikäs siinä typessä sitten on niin erikoista? No, nytpä pääsemme lempiaiheeseeni, eli luonnon malliin!

Luonnossa maan typpipitoisuus on suurimmillaan alkukesästä, kun edelliskesän lehdet ja muu lakastunut maatuu. Typpipitoisuus pienenee kesän kuluessa ihan itsestään, kun sitä on kaikki kasvit käyttäneet ja tuore kasviaines loppuu. Jos annat syksyllä voimakasta typpilannoitetta, kasvi päättelee tämän ravinnepitoisuuden takia kasvukauden vaiheen väärin ja innostuukin tuleentumisen sijaan kasvattamaan typen avulla lisää lehtimassaa. 

Riskivaihe typpilannoituksen suhteen on juuri siinä kohdassa, jossa kasvin tuleentumisen pitäisi alkaa, eli käytännössä heinä-elokuussa. Kun tuleentuminen on alkanut (kasvu pysähtyy, lehdet kellastuu, versot lakastuu) ei typpilannoituskaan saa kehitystä kääntymään väärään suuntaan.

 

👉 Kasvit ovat sopeutuneet luontoon ja sen toimintatapoihin.

Ravinnetasojen muutokset ovat yksi merkki kasvukauden loppumisesta ja talven tulosta. Ilman ihmisen puuttumista asiaan, ravinteet kiertävät luonnossa jatkuvasti. Eikä silloin tarvita mitään lisälannoittamista! Puutarhassa me ihmiset itse aiheutamme sen lannoittamisen tarpeen, kun keräämme ravinteita pois esim. sadon, kitkemisen, leikkaamisen yms. kautta.

 

Lannoittamisessa on siis kyse siitä, että tämä meidän itse hoitotoimilla aiheutettama ravinnevaje pitää korjata.

Näin lannoitat turvallisesti ja oikein

Lannoitteita voidaan jaotella monella tavalla. Ne voivat olla yksiravinteisia tai moniravinteisia, niitä voidaan valmistaa teollisesti tai tehdä itse, ne voivat olla orgaanisia tai epäorgaanisia, kastelulannoitteita, lehtilannoitteita, rakeisia lannoitteita ja tietysti ravinnesisällöissä voi olla paljonkin eroa.

Kotipuutarhurin kannalta oleellisin asia on kuitenkin se, ovatko lannoitteet orgaanisia vai epäorgaanisia. Orgaaniset sisältävät aina jotain “elävää”, eli niissä voi olla esim. lantaa, merilevää, erilaisia kasvirouheita yms. Epäorgaanisten lannoitteiden raaka-aineet ovat “kuolleita”, eli peräisin kaivoksista tai esim. ilmakehästä (typpi).

Puutarhan kannalta näissä kahdessa on yksi merkittävä ero; orgaaniset lannoitteet lisäävät ja ylläpitävät maan mikrobikantaa, ne siis parantavat maata. Epäorgaaniset ovat kasveille valmiiksi sopivassa muodossa, joten ne eivät mikrobeja juurikaan hyödytä, vaan jopa köyhdyttävät maata!

 

Luonnonmukaisessa puutarhanhoidossa suositaan aina orgaanisia lannoitteita, koska ne luovat lähimpänä luontoa olevan tilanteen sekä maaperälle että kasveille.

 

💚💚💚💚💚

Oikean lannoitteen valinta

Suosittelen lämpimästi käyttämään kotipuutarhan lannoittamiseen orgaanisia, pitkävaikutteisia lannoitteita. Niitä voit valmistaa itse kompostoimalla, ne voivat olla myös eloperäisiä katteita ja toki saat niitä myös teollisena valmisteena.

Kuten edellä oli puhe, lannoittamisessa on aina kyse sen ravinnevajeen korjaamisesta, jonka me ihmiset itse olemme puutarhassa aiheuttaneet. Lannoittamisen tarvetta voit vähentää helposti sillä, että viet mahdollisimman vähän niitä ravinteita pois sieltä puutarhasta. Kun vältät kaikenlaisen kasvijätteen pois kuljettamista, niin maan mikrobit muokkaavat ne täysin ilmaiseksi sinulle huippulannoitteiksi!

Mutta toki sitä lannoittamista tarvitaan usein myös, etenkin hyötykasveille (niistähän me viemme ravinteita pois sadon muodossa).  Kannattaa painaa mieleen tämä helppo nyrkkisääntö kasvien ravinnetarpeesta:

🥦🌳 lehtimassan tuottamiseen tarvitaan erityisesti typpeä (N)

🌻🍂 kukkimiseen, siemenien tuottamiseen ja talveen valmistautumiseen tarvitaan erityisesti fosforia (P)

 🥕🥔 juurten ja mukuloiden kasvattamiseen sekä talvenkestävyyteen tarvitaan erityisesti kaliumia (K)

 

Sinun ei kuitenkaan tarvitse käyttää mitään yksiravinteisia täsmälannoitteita tai edes “vuodenaikalannoitteita”, jos käytät orgaanisia moniravinnelannoitteita. Niiden ravinteet liukenevat kasvien käyttöön niiden kasvukauden aikana muuttuvaan tarpeeseen sopivasti.

Seuraavaksi esittelen sinulle muutaman oman luottovalintani, jotka ovat käytössä meillä joka vuosi.

Neko luonnonlannoite

 

Neko Luonnonlannoite on meille se “peruslannoite”, jota käytetään kasvimaalla, perennapenkeissä ja ruukkukasvatuksissa. Ulkonäöltään se on kuin kanankakkaa, mutta ilman hajua! Levitys on helppoa hommaa.

Luonnonlannoite on 100% orgaaninen, kasviperäinen ja luomutuotantoon hyväksytty yleislannoite, joka valmistetaan elintarviketeollisuuden tuottamasta biomassasta. Se sisältää sokeria, melassia, glukoosisiirappia ja sitruunahappoprosessissa käytettyä (Aspergillus niger) sienirihmastoa. Sienirihmasto parantaa kasvin juurten yhteyttä maahan ja mikro-organismeihin. Kasvin ravinteidenottokyky kasvaa ja rakenne vahvistuu.

Luonnonlannoite on ns. typpilannoite, se sisältää 5% on typpeä. Typen avulla kasvaa tuuhea ja voimakkaan vihreä kasvi, jonka veden ja ravinteidenottokyky on hyvä. Typen lisäksi mukana on myös myös fosforia, kaliumia, kalsiumia ja sinkkiä. Nämä edistävät:

  • sienijuuriston eli mykoritsan toimintaa
  • pieneliöstön toimintaa
  • maaperän ilmavuutta ja mururakennetta
  • vahvan juuriston kasvua sekä taudinkestävyyttä

Kalsiumia on 11%, joten sillä on myös kalkitseva vaikutus maahan.

Käyttöohje:

Neko Luonnonlannoite sopii kaikkien kasvien lannoitukseen. Voit lisätä sitä kesäkukkien ruukkuihin, levittää perennapenkkiin, antaa vihanneksille niin kasvihuoneessa kuin avomaallakin. Myös monivuotiset puut, pensaat, nurmikot, yrtit ja sipulikukat tykkäävät tästä lannoitteesta.

Tätä lannoitetta tarvitsee levittää vain kerran, sen ravinteet liukenevat tasaisesti kasvien käyttöön koko kasvukauden ajan. Luonnonlannoitteen voi levittää aikaisin keväällä, alkukesästä tai myöhään syksyllä.

Neko Puutarhalannoite (ent. Vegamix)

 

Neko Puutarhalannoite on meillä erityisesti kasvimaan lannoitteena. Se on pitkävaikutteinen yleislannoite, joka on yhdistelmä orgaanista kasviperäistä lannoitetta sekä nopeasti vaikuttavaa kivennäislannoitetta.

Puutarhalannoite annetaan jo kasvukauden alussa ja sen typpikoostumus takaa tasaisen typen saannin koko kasvukaudelle. Ravinteiden saanti alkaa nopeasti, mutta hallitusti. Puutarhalannoite sopii lannoitteeksi vihanneksille, mutta hyvin myös  perennoille, pensaille ja puille ja nurmikollekin.

Käyttöohje:

Neko Puutarhalannoite annetaan kasvukauden alussa maanmuokkauksen, istutuksien ja ruukutuksen yhteydessä tai suoraan kasvualustaan pintamultaan sekoittaen. Annostelu:

Yleisohje 100 g (1,3 dl)/m2
Kesäkukat 10 g (n.1 rkl)/taimi
Perennat 120 g/m2
Puut ja pensaat 2 dl-1 l/kasvi
Nurmikot 0,8 kg-1,2 kg/10 m2 tai 8 kg-12 kg/100 m2
Kasvimaat 0,8 kg-1,2 kg/10 m2 tai 8 kg-12 kg/100 m2

Neko kasviravinne

 

Neko Kasviravinne ei ole orgaaninen lannoite, mutta se on erittäin korkealaatuinen kastelulannoite. Meillä sitä käytetään erityisesti ruukkukasveille ja kasvihuonevihanneksille, joiden kasvualusta on rajattu. Tätä lannoitetta käytämme myös taimikasvatuksessa kastelulannoitteena.

Kasviravinne sisätlää kaikkia tärkeitä pää- ja hivenravinteita ja se on erittäin riittoisa tiiviste.

Käyttöohje:

Kasviravinne on tiiviste, jota sekoitetaan kasteluveteen. Annostelu on pieni, 10 tippaa litraan vettä riittää! Jos kasveissa on ravinnepuutoksen oireita, voit lisätä annostelua 2-4 ml/1 litra vettä.

Neko luonnonkali

 

Neko Luonnonkali on 100% orgaaninen, vähätyppinen luomulannoite, joka sisältää runsaasti hitaasti liukenevaa kaliumia.

Meillä tätä käytetään tilanteissa, joissa maa tuntuu kaipaavan parannusta. Tämä lannoite tukee maan mikrobien toimintaa. Ne vapauttavat hitaasti lannoitteen kaliumin ja tuottavat lisää humuskerrosta, joka lisää kasvuston hyvinvointia sekä parantaa maan ravinteiden pidästykykyä ja vähentää ravinteiden huuhtoutumista.

Raekoko on pieni, joten lannoite on helppo sekoittaa maahan. Rakeet kuitenkin liukenevat hitaasti, jolloin ei tule yliannostuta levittämisen jälkeen. Tämä soveltuu tilanteisiin, joissa ei tarvita typpilannoitusta ja erityisen suositeltava luonnonkali on hiekkamaille.

Tasainen kaliumin saanti vahvistaa kasvustoa ja auttaa kasvattamaan hedelmien, marjojen ja juurikasvien kokoa sekä näin myös satoa. Edistää myös monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä. Sitä voi käyttää syyslannoitteenakin.

Käyttöohje:

Luonnonkalia voi levittää koko kasvukauden, keväästä elokuulle asti. Annostelu on 80-120 grammaa neliölle.

 

Neko Matokakka

 

Neko Matokakkaa meillä käytetään etenkin maanparannukseen ruukkukasveilla sekä kasvihuoneessa. Se sopisi mainiosti maan elävöittämiseen myös kasvimaalla, mutta siellä me käytämme tähän tarkoitukseen omaa kompostimultaa.

Matokakka on nimensä mukaisesti kastematojen valmistamaa maanparannuskompostia. Se on hajutonta, kuivaa raetta ja sopii kaikille kasveille ja maanparannukseen. Se ei korvaa muuta lannoitusta, mutta auttaa edistämään kasvin kasvua ja kehitystä, lisämään maaperän pieneliöiden toimintaa, tuottamaan maaperään ravinteita ja parantamaan kasvien vastustuskykyä.

Mainio tuote maanparannukseen siis!

Käyttöohje:

Neko Matokakkaa voi käyttää koko kasvukauden ajan kaikille kasveille, multaseoksiin, maanparannukseen ja pensaiden ja puiden juurelle. Annostelu on 2 rkl 1 litraan multaa tai 4 dl neliölle.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Puutarhan lannoittamisen ABC”

    • Kiitos kiitoksista! Hienoa jos artikkelista oli sinulle hyötyä ja apua 😊👍.

      Vastaa
  1. Kiitän minäkin puolestani näistä selkeistä ohjeista, joita minunkin olemattomilla puutarhanhoitotaidoilla – ja tiedoilla varustettu ymmärtää! 🙂

    Vastaa

Jätä kommentti