Kasvihuoneen valintaopas

Jaa tästä hyvät jutut kavereillekin!

 

Kasvihuoneen valinta ei aina ole helppoa. Mainoksissa kaikki huoneet näyttävät niin hienoilta, mutta totuus on usein toisenlainen. Markkinoilla on jopa täysin Suomen oloihin sopimattomia huoneita, joista katteet lentelee naapuriin jo pienemmässäkin tuulessa tai räsähtelee halki pikkupakkasessa! 

Kasvihuone on usein aika kallis investointi, joten valintaan kannattaa muutama ajatus kyllä uhratakin. Parhaimmillaan kasvihuone voi olla sinulle vuosikymmenten ilo, pahimmillaan yhden kesän riesa. Oleellista on miettiä, mihin tarkoitukseen kasvihuoneen haluat. Onko sinulle pääasia kasvien kasvatus, oleskelu vai ehkä kaunis piharakennus?

Tässä postauksessa annan sinulle konkreettisia käytännön vinkkejä, miten löydät kasvihuonemarkkinoilta juuri sen sinun tarpeisiisi täydellisen kasvihuoneen!

 

Kasvihuoneen valintaopas

1. Kasvihuoneen käyttötarkoitus

Kasvihuoneen hankintaan voi olla monenlaisia motiiveja.

Yksi haaveilee omista tomaateista ja paprikoista, toinen esikasvatustilasta kesäkukille, kolmas puutarhan ihailusta lasihuoneen korituolissa istuskellen ja neljäs ehkä kauniista koristeesta pihapiiriin. Kaikki motiivit ovat tietysti ihan yhtä hyviä, mutta niiden täyttämiseen sopiva kasvihuonemalli vaihtelee suuresti.

Siksi ihan ensimmäisenä mieti, millaiseen käyttöön olet huonetta hankkimassa!

Kasvihuoneen valinta

2. Kasvihuoneen koko

En ole ikinä kuullut, että kukaan kasvihuoneen hankkinut olisi harmitellut sen olevan omiin tarpeisiin ihan liian iso. Päinvastoin kyllä monet kerrat!

Kun mietit kasvihuoneen kokoa, ota huomioon, että siellä työskennellessäsi viet tilasta vähintään neliön itse. Siellä pitää mahtua pyörimään, kykkimään, kurottamaan ja pyllistelemään sujuvasti kasvien kanssa touhutessa. Eikä olisi yhtään huono juttu, jos pystyisit työntämään kottikärrytkin huoneeseen sisälle asti.

Mieti myös, haluatko:

  • tuolin ja ehkä pöydän huilipaikaksi
  • työpöydän tai -hyllyn
  • säilyttää huoneessa ruukkuja, ämpäreitä, kastelukannuja tai muuta sen käytössä tarvittavaa

Kasvien vaatima tila riippuu tietysti kasvista ja viljelytavasta, mutta esim. yhdelle tomaatin taimelle on hyvä varata 0,5 m2, kasvihuonekurkulle puolestaan kokonainen neliö.

Kasvihuoneen koko vaikuttaa todella paljon myös hoitotarpeen määrään, mutta päinvastoin kuin usein ajatellaan. Asia on nimittäin niin, että mitä suurempi huone, sitä helpompi se on hoitaa!

Lämpötilan vaihtelut ovat isossa huoneessa hitaampia esim. yön ja päivän välillä. Lisäksi riittävä kasvutila ja tuuletus vähentävät ongelmia kasvitautien ja -tuholaisten osalta. Ja jos suunnittelet huoneeseen automaattista kastelua, sekin onnistuu paljon helpommin isommassa huoneessa kuin pienessä.

Suosittelen, että kun sen kasvihuoneen kerran haluat, hanki suosiolla niin iso kuin valitsemallesi paikalle suinkin mahtuu! Jos budjetti rajoittaa riittävän ison huoneen hankintaa, kannattaa harkita malleja, joita voi helposti jatkaa lisäpaloilla myöhemmin.

Koolla on väliä, jos haluat ottaa kasvihuoneen taimien esikasvatuskäyttöön jo varhain keväällä. Meillä Strong huoneeseen pystytetään keväällä hyllyt keskelle lattiaa, jotka vuorataan harsoilla. Lämmityspatterit on hyllykön alla ja kylmemmän yön uhatessa lisätään vain harsokerroksia.

3. Kasvihuoneen rungon kestävyys

Suomessa olosuhteet on rakennuksille vaativat. Viime aikoina Suomen markkinoille on tullut valitettavan paljon edullisia kasvihuoneita, jotka eivät Suomen ilmasto-oloja kestä.

Lumi on tietysti se haasteellisin. Metrin patja tiivistä nuoskalunta voi painaa jopa 300 kg/m2! Tällaisen painon alla on kovilla niin kasvihuoneen pintamateriaali kuin runkokin.

Romahtanut kasvihuone
Näin kävi meidän alumiinikaariselle kasvihuoneelle…

Alumiinia käytetään kasvihuoneiden runkomateriaalina yleisesti, koska se on kevyttä ja helppo työstää. Se on kuitenkin myös pehmeää ja saattaa helposti painon alla taipua. Kova ja joustamaton katemateriaali ei kestä pientäkään rungon taipumista. Joko se hajoaa tai kasvihuoneen tiiviys kärsii.

Myös huoneen muodolla on merkitystä kestävyyden kannalta. Kaarimalli on tukevampi kuin harjakattoinen malli ja lisäksi sen katolta painava nuoskalumi putoilee ihan itsekseen.

Lunta voi tietysti aina poistaa katolta ja useimmissa huoneissa se onkin pakollinen talvihoitotoimi. Jos tämä on sinulle syystä tai toisesta hankalaa, valitse sellainen malli, joka kestää vähintään saman painon kuin omakotitalojen katoilta vaaditaan, eli 180 kg/m2. Näitäkin markkinoilta kyllä löytyy!

Strong kasvihuoneen runko kestää notkumatta painoa 180 kg/m2 ja kun valitset kennon paksuudeksi 6 mm, eipä tarvitse lumia paljoa katolta pudotella. Tässä oma kasvihuoneemme alkuvuonna 2021. Mitään notkumista ei ollut tällaisen kinostuneen lumen painon allakaan havaittavissa.

 

4. Kasvihuoneen katemateriaali

Myös katemateriaali voi olla se huoneen heikko lenkki. Helposti klick-klack tyyliin kiinnitettävät levyt usein myös lähtevät tuulisella säällä yhtä helposti klick-klack irti! Kannattaa siis myös kiinnittää huomiota katemateriaalin kiinnitykseen. Tukevasti ruuveilla kiinnitetyt levyt kestävät aina paremmin kuin millään hakasilla tai muilla värkeillä kiinni napsautetut.

Katemateriaalin valintaan vaikuttaa suuresti omat tavoitteesi huoneen suhteen:

  • Jos sinulle oleellisinta on kasvien viihtyminen ja haluat käyttää kasvihuonetta myös varhain keväällä ja syksyllä, valitse kennokate.
  • Jos sinulle oleellisinta on kaunis ulkonäkö ja oleskelu huoneessa, valitse kirkas lasikate

Kennokate eristää lämpöä ja suodattaa auringonvaloa. Sen läpi ei näy yhtä kirkkaasti kuin lasin, mutta kasveille se on usein parempi vaihtoehto kuin kirkas lasi. Kasvihuonekasvit ovat usein tropiikin kasveja, jotka eivät pidä suurista lämpötilavaihteluista. Huoneen lämpötilan pitäisi pysyä mahdollisimman tasaisena. Se ei saisi nousta liikaa auringon paisteessa, mutta ei toisaalta myöskään pudota liikaa auringon laskiessa.

Lämmöneristävyyttä tarvitaan siis molempiin suuntiin. Kennolevyt ovat lämmöneristävyydeltään aina sekä yksinkertaista muovia että lasia paremmat. Ja mitä paksumpi kennolevy, sitä parempi eristys.

Kennolevyjen laadussa on suuria eroja ja valitettavasti halvimmat saattavat kellastua ja niiden valonläpäisykyky heikkenee nopeasti. Varmista, että kennolevyissä on UV-suojaus ja huolehdi asentaessa, että laitat levyt oikeinpäin. Hyvälaatuisille kennolevyille on useimmiten myös takuuaika värinkestoon ja valonläpäisevyyteen.

 

5. Kasvihuoneen tuuletusmahdollisuudet

Toisin kuin usein ajatellaan, kasvihuoneen tuuletus ei liity pelkästään lämmönsäätelyyn. Toki se on yksi tuuletuksen tehtävistä, mutta ei ainut. Lämmön lisäksi tuuletuksella säädellään myös ilmanvaihtoa ja kosteutta.

Kasvihuonekasvit viihtyvät useimmiten kosteassa, totta. Mutta niin viihtyvät myös sienitaudit, kuten härmä ja home. Myös monet kasvihuonetuholaiset nauttivat kosteasta ja paikallaan pysyvästä kasvihuoneilmasta. Eli liika on liikaa tässäkin.

Parhaiten tuuletus on säädeltävissä, jos molemmissa päissä on ovet (saadaan läpiveto) ja lisäksi katolla on 1-2 tuuletusluukkua. Kattoluukut kannattaa varustaa automaattiavaajilla, tämä helpottaa hoitoa huomattavasti. Ovissa olisi hyvä olla myös erilliset tuuletusluukut, jotka voit jättää auki myös yöksi. (Aukinaisesta ovesta huoneeseen pääsee yöaikaan myös vaikkapa puput tai naapurin kissat…)

 

 

6. Kasvihuoneen hinta

Vaikka kasvihuoneen valinnassa pitää miettiä kaikkia edellä mainitsemiani asioita, useimmiten se kaikista tärkein valintakriteeri on kuitenkin hinta. Varmasti sinullakin on ainakin suuntaa antava maksimi, mitä kasvihuone saisi maksaa? Ja tämähän on ihan ymmärrettävää, onhan kyseessä kuitenkin enemmän tai vähemmän kausiluonteinen harrastusväline!

Kasvihuoneiden hinnoissa on isoja eroja, joten hintavertailu kannattaa ilman muuta. Mutta aina vertailu ei ole ihan helppoa, sillä hintaan vaikuttavia asioita ei välttämättä ole millään punakynällä sinne mainosteksteihin korostettu. Lisäksi täsmälleen saman valmistajan sama kasvihuone voi olla myynnissä eri paikoissa hieman eri varustein. Räikyvät alekyltit hämäävät, monesti kasvihuoneet eivät koskaan ole myynnissäkään ns. normaalihintaan.

Suosittelen lämpimästi tekemään vaikka ihan ruutupaperille selkeän vertailun ehdokkaista, johon kannattaa kerätä ainakin nämä tiedot:

  1. Hinta (kannattaa laskea myös hinta/neliö, se saattaa yllättää!)
  2. Huoneen pinta-ala 
  3. Huoneen korkeus ja hyötytila (harjamalleissa seinän vierusta voi olla niin matala, ettei sitä pysty viljelyyn käyttämään)
  4. Toimituskulut
  5. Rungon materiaali ja kestävyys
  6. Rungon mahdollinen takuu (kertoo aika paljon valmistajan omasta luottamuksesta sen kestävyyteen)
  7. Katemateriaali, paksuus ja UV-suojaus
  8. Katteen mahdollinen takuuaika värinkestävyydelle ja valonläpäisylle
  9. Perustukset (onko mukana vai pitääkö rakentaa erikseen)
  10. Tuuletusmahdollisuudet vakiona
  11. Saatavilla olevat lisävarusteet ja lisäosat

Lisätietoja kasvihuonevalinnan tueksi löydät näistä postauksista:

Strong kasvihuoneen pystytys (vanha malli)

5 yleisintä virhettä kasvihuoneen hankinnassa

 

Aloittelijalle suosittelemme erityisesti kestäviä, kokonaan EU:n alueella valmistettuja Omega-malleja. Runsaslumisille seuduille erityisesti Drop-malli on hyvä valinta, mutta kyllä Omega Strong kestää Suomen talvea myös mainiosti!

Molemmissa malleissa hintaan sisältyy terässokkeli.

Tutustu Omega Drop sekä Omega Strong malleihin tästä:

 

Jätä kommentti